Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IOK öppnar villkorligt för ryska idrottare som stöder fredsprocessen – "Något pass ska inte hindra en från att tävla"

Uppdaterad 25.01.2023 21:53.
Ryska olympiska kommitténs ishockeylag vid vinter-OS i Peking.
Bildtext Ryska olympiska kommitténs ishockeylag deltog vid vinter-OS i Peking i februari 2022. Den gången var Ryssland som land avstängt från OS på grund av dopningsbrott.
Bild: Sergei Bobylev / TASS / All Over Press

Ryska idrottare kan få delta i de olympiska spelen i fortsättningen. IOK har nu kommit med krav som ska uppfyllas för att ryska idrottare kan frigöras från den av kriget förorsakade kollektiva avstängningen.

Den internationella olympiska kommittén ska utreda, hur idrottare från Ryssland och Belarus kunde få återvända till de olympiska spelen. IOK fattade detta beslut under sitt möte på onsdagen.

En förutsättning för deltagandet kommer enligt IOK:s pressmeddalande vara, att tävlarna uppträder som neutrala idrottare. De får alltså inte representera varken sitt land eller någon organisation där.

Idrottare som aktivt verkat för kriget i Ukraina kan inte delta, slår IOK fast. Dessutom bör man följa internationella regler om antidoping.

Får inte ordna stortävlingar

När det kommer till ryskt och belaruskt deltagande internationellt i andra än OS-sammanhang anser IOK att det är upp till vart och ett internationellt grenförbund att fatta beslut.

Internationella tävlingar ska enligt beslutet däremot inte ordnas i varken Ryssland eller Belarus.

I sitt utlåtande tog IOK starkt ställning för att trygga ukrainska idrottarnas förberedelser inför kommande sommar-OS i Paris 2024 och vinter-OS i Milano 2026.

Deltagande är möjligt ifall kraven uppfylls

IOK hänvisade också till diskussioner man fört med olika inblandade parter. Som en slutsats av diskussionerna fann man konsensus om att idrottare inte ska vara uteslutna från tävlingar bara för att de har ryskt eller belarusiskt medborgarskap.

”Ingen idrottare ska bli nekad deltagande enbart utgående från vilket pass man har”, skriver IOK.

I följande paragraf understryker IOK att en rutt för deltagandet kommer att utformas, men att de strikta kraven bör uppfyllas.

Stöd för fortsatta sanktioner

Ryska och belaruska idrottare har varit portade från det mesta i internationell idrott efter att Ryssland inledde anfallskrig mot Ukraina för ett knappt år sedan.

Världsturnéerna i tennis samt de nordamerikanska proffsligorna har varit bland de få undantagen, och enligt IOK:s iakttagelse sker tävlandet där redan nu utan att idrottarna representerar sitt land.

Efter IOK:s besked kom Finlands olympiska kommitté med utlåtande där man var nöjda över att deltagarförbuden fortsättningsvis är i kraft.

– Även många andra europeiska länder har krävt strikta villkor som ska uppfyllas ifall av planer för att returnera rätten att tävla. Den här synpnkten har fått mer stöd än alternativet att helt utesluta ryssar och belarusier från internationell idrott – något som också IOK tog upp i sitt pressmeddelande, sa vd:n för Finlands olympiska kommitté Taina Susiluoto i pressmeddelandet.

Diskussion om artikeln