Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teaterhuset Universum renoveras till daghem – nu söker man febrilt efter nya utrymmen

Paul Olin, Betaniahuset och Jan Liesaho.
Bildtext Paul Olin från Sirius Teatern, Betaniahuset och Universums verksamhetsledare Jan Liesaho.
Bild: Vanessa Forstén, Bianca Lindberg och Nils Krogell.

Sirius Teatern och Teater Mars hör till grupperna som måste flytta från Styrmansgatan i Helsingfors. ”Vi har älskat utrymmet”, säger Paul Olin som stod på scenen i husets teaterpremiär 2001. ”Men kanske blir det här början på något riktigt nytt.”

Teaterhuset Universum är ett fyra teaters kollektiv som sedan 2001 har delat på utrymmen i det såkallade Betaniahuset i södra Helsingfors. Förutom de svenskspråkiga Sirius och Mars verkar också finskspråkiga Aurinkoteatteri och Teatteri Venus i Universum.

Det var i fjol höstas som verksamhetsledaren Jan Liesaho fick beskedet att Helsingfors stad under våren 2024 kommer att inleda en renovering av fastigheten, och att hela utrymmet ska förvandlas till daghem.

Redan tidigare hade det gått rykten om att något kommer att hända, fastigheten är nämligen i rätt dåligt skick, men det var först i höstas som tidtabellen klarnade. Till mars 2024 ska teatrarna flytta ut.

Eftersom det i Helsingfors inte finns något överflöd av utrymmen som lämpar sig för teaterbruk, blir det ingen lätt uppgift att hitta ett nytt fungerande teaterhus.

– Vi har under de senaste åren fått många förfrågningar från fria grupper som vill hyra in sig här, berättar Jan Liesaho.

– Det visar tydligt hur stort behovet av lediga teaterutrymmen är.

Ändå är han hoppfull. Han tror inte det största problemet är att hitta ett lämpligt utrymme, det svåraste är att hitta något som passar Universums strama budgetramar.

– Vi har redan tittat på en del alternativ, men ännu har vi inte hittat något tillräckligt lämpligt. Och det som säkert blir svårt är att få våra finansiärer att höja våra bidrag på grund av höjda hyror.

– Jag vill också tillägga att alla som känner till utrymmen som kunde vara lämpliga för oss skulle höra av sig. Vi tar gärna emot hjälp.

Teaterhuset Universum på Styrmansgatan i Helsingfors.
Bildtext Universumhuset på Styrmansgatan.
Bild: Bianca Lindberg,

Man hoppas ha en ny adress till sommaren

Universums verksamhet i Betaniahuset fortsätter året ut. Höstens nästsista premiär kommer att ges av Sirius Teatern, som faktiskt var den grupp som med sin uppsättning Solaris var först på den då nya scenen, 2001.

– Det har varit fina år, vi har älskat utrymmet, berättar skådespelaren Paul Olin från Sirius.

– Ännu har jag personligen inte hunnit börja sörja att vi måste flytta, vi har ju ändå en produktion till som vi ska jobba fram här. Och så måste man väl tänka att det här kan vara en öppning till något nytt.

Finns det något drömutrymme som du själv hoppas att ni skulle flytta till?

– Teaterhuset i Vallgårds maskinverkstadskvarter skulle förstås vara fantastiskt, men det är nog allt för dyrt för oss. Ändå är jag hoppfull. När vi fick beskedet kändes det inte så bra, men just nu ser det inte lika katastrofalt ut som det verkade då. Jag tror vi kommer att hitta något tillräckligt fint tillräckligt billigt.

Man hoppas nu att till sommaren kunna slå fast vart Universum kommer att flytta nästa år, och då utgår man från att det blir till en plats där alla fyra grupper kan fortsätta verka tillsammans.