Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: Sisu – finsk Rambo med drag av The Northman och diverse Tarantinohjältar

Uppdaterad 27.01.2023 11:53.
En beväpnad, skäggig man i svarta kläder tar sig fram över en åker med en grupp män i bakgrunden.
Bildtext En nordman med mordisk sisu. Jorma Tommila spelar den odödliga finska mannen i Jalmari Helanders actionfilm med handlingen förlagd till Lappland 1944.
Bild: Antti Rastivo

Regissören Jalmari Helander inledde karriären med en karg julgubbe i Rare Exports och ett actionspäckat mandomsprov i Big Game. Nu sätter han sprätt på västerngenren, krigsfilmen och myten om den finska mannen.

Året är 1944, platsen de öde vidderna i norr, huvudpersonen en man som bestämt sig för att lämna kriget bakom sig.

Medan ljuset från bombkrevaderna sprider sig över horisonten gräver han tålmodigt i den karga marken. Gräver och hackar.

Men i motsats till Linnas Jussi svettas Aatami Korpi (Jorma Tommila) inte för drömmen om bördig odlingsmark utan driven av drömmen om guld.

En ensam man vaskar efter guld stående i en fjällbäck.
Bildtext Guldet blir till blod. Helander driver myten om den stoiska, tysta finska mannen till sin spets.
Bild: Antti Rastivo

Ännu vet han inte att det mycket snart kommer att hända saker som får guldfebern att blandas med en farlig hunger - hungern efter hämnd.

Men vänta bara.

Sanslöst snyggt

Inledningen är extremt snygg - det finns inget annat sätt att beskriva den på. Kjell Lagerroos känsliga foto gör både den vackra miljön och Tommilas härjade rollkaraktär rättvisa.

De väderbitna anletsdragen och den sargade kroppen står i perfekt samklang med den obönhörliga marken och de vindpinade björkarna.

När han sköljer gruset av sig i fjällbäcken kan man nästan känna kylan och strävheten mot den egna huden.

En ensam man till häst i ett öppet landskap i norra Finland.
Bildtext Han trivs bäst i öppna landskap. Filmfotografen Kjell Lagerroos firar nya triumfer med Sisu.
Bild: Antti Rastivo

Och så har vi den extremt bördiga associationsmånen - det är lätt att koppla till västerngenren, Quentin Tarantinos estetik och forna dagars klassiskt manliga reklamer för tobak, vandringskängor och rågbröd.

Personligen hade jag gärna hängt kvar i det här sceneriet en evighet - sett Aatami gräva vidare med hästen och hunden vid sin sida.

Men vänta bara.

Extremt blodigt

Det är kanske onödigt att påpeka att det snygga introt leder mot en actionspäckad hämndhistoria av episka mått. En ensam mans kamp mot en hel hop nazister.

Ett större gäng beväpnade nazister poserar framför en pansarvagn och en lastbil.
Bildtext En man och hans team. Norska superstjärnan Aksel Hennie (med skärmmössa) spelar ”the bad guy” med både is och stål i blicken.
Bild: Antti Rastivo

För vad har väl en pluton tyskar – som alla talar engelska – utrustade med kulsprutor, maskingevär, minor och pansarvagnar att komma med när motståndaren är en finsk man laddad med sisu?

En levande legend med 300 ryssars död på sitt konto och fler egna liv än en katt. Eller för att citera en finsk krigsfånge: ”han är inte odödlig, han bara vägrar dö”.

Någonstans i mitten av filmen ger jag upp försöken att räkna hur många som stryker med där Aatami drar fram – men räknar med att siffror på filmens bodycount dyker upp på nätet i något skede.

Helt klart är ändå att Aatami och John Rambo skulle ha alla förutsättningar att föra givande samtal om knivkastning, strupgrepp och gyttjebad.

Och poängen?

Det mest fascinerande med Sisu är Helanders säkra regigrepp och smarta sätt att göra det mesta möjliga av det material han har att tillgå.

Istället för att spränga bort budgeten på mängder av ansiktslösa explosioner portionerar han ut sammandrabbningarna och satsar på att skapa dynamik i närkamperna.

En man vars rygg står i lågor viftar med ena handen stående på stranden till en fjällsjö.
Bildtext Eld och lågor. En riktig karl klarar det mesta.
Bild: Antti Rastivo

Tommila och Aksel Hennie är bägge ett nöje att se – den norska superstjärnan förmår spänna blicken i kameran med självsäker karisma medan Tommila lyckas balansera på den tunna linjen mellan trovärdig brutalitet och komiska klichéer.

Att försöka vaska fram några djupa tankar ur blodbadet är däremot dödfött och eftersom våldet är alltför våldsamt för att kunna avfärdas som vare sig kitsch eller camp blir det aningen svårt att definiera någon klar målgrupp.

Yngre spelare eller äldre Tarantino-fans? Helt klart är ändå att Sisu kommer att hitta en publik. Både på hemmaplan och internationellt.

Vänta bara.

Sex arga kvinnor i slitna kläder närmar sig kameran med laddae gevär.
Bildtext Inte bara manlig sisu. Jalmari Helander ger även sina kvinnliga rollkaraktärer möjlighet att skjuta skarpt. I mitten Mimosa Willamo.
Bild: Antti Rastivo