Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fallet som ledde till minister Katri Kulmunis avgång i rätten i dag

Från 2023
Katri Kulmuni sitter på en soffa. Hon lutar sitt huvud mot sin hand.
Bildtext Katri Kulmuni misstänks inte för brott i samband med den dyra kommunikationsutbildning som hon gick och ministerierna ursprungligen betalade för.
Bild: Silja Viitala / Yle

I dag, torsdag, inleds rättsfallet mot Kari Jääskeläinen som var tidigare finansminister Katri Kulmunis (C) specialmedarbetare. Rättsfallet bottnar i den kommunikationsutbildning som blev Kulmunis fall.

Kari Jääskeläinen står åtalad för bedrägeri och brott mot tjänsteplikt i Helsingfors tingsrätt.

Det var i juni år 2020 som Suomen Kuvalehti avslöjade att dåvarande finansminister Katri Kulmuni (C) hade använt sig av konsultbolaget Tekirs tjänster för en kommunikationsutbildning med värde på kring 50 000 euro.

Notan betalades av Arbets- och näringsministeriet och Finansministeriet. Den nyblivna ministern ville utbilda sig i offentliga framträdanden såsom tal och intervjuer.

Några dagar efter avslöjandet avgick Kulmuni som minister och konstaterade då att hon inte kände till prislappen på konsulttjänsterna eller att det fanns juridiska problem i anskaffningen av tjänsterna.

Åklagaren: Specialmedarbetaren vilseledde ministeriet

Katri Kulmuni misstänks inte för brott och står inte åtalad i fallet. Det här eftersom hon inte kände till summan som ministerierna betalade för tjänsterna. Hon var inte heller inblandad i anskaffningen av tjänsterna.

Enligt åklagaren vilseledde Kari Jääskeläinen Finansministeriet då han omotiverat fick ministeriet att betala cirka 13 700 euro för kommunikationsutbildningen. Enligt åklagaren bröt Jääskeläinen genom det här mot sina plikter som tjänsteman.

Jääskeläinen har nekat till brott.

Till en början, då uppgifterna om utbildningen bubblade upp till ytan, var det tal om att ministerierna hade satsat 48 000 euro på konsulttjänsterna. Senare klarnade det ändå att det handlade om 56 000 euro.

Då Kulmuni avgick meddelade hon att hon kommer betala för utbildningen själv.

Video från 5 juni 2020: Katri Kulmuni berättar om beslutet att avgå som finansminister. - Spela upp på Arenan

Fallet också på justitiekanslerns bord

Justitiekanslern fick in flera anmälningar som tangerade Kulmunis kommunikationsutbildning.

I anmälningarna ifrågasatte många det att ministerierna över huvud taget betalade för utbildningen, eftersom den åtminstone delvis hängde samman med Kulmunis roll som Centerns partiordförande och inte bara hennes roll som finansminister.

I ett svar till justitiekanslern i juni år 2021 sa Kulmuni att hon inte förberedde, godkände eller undertecknade avtalen mellan ministerierna och Tekir.

”Jag har inte fattat beslut om beställningarna av Tekir och jag har inte heller varit medveten om att man anskaffat andra tjänster än de relaterade till ministeruppgifterna”, skrev Kulmuni då.

Justitiekansler Tuomas Pöysti har ännu inte gett besked om klagomålen.