Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump återfår sina konton på Facebook och Instagram – men kan förlora dem på nytt varnar Meta

Uppdaterad 26.01.2023 05:18.
I bakgrunden Facebooks logo, i förgrunden en ipad med Donald Trumps facebookkonto.
Bildtext Facebook välkomnar USA:s tidigare president Donald Trump tillbaka till plattformen, likaså Instagram.
Bild: Blondet Eliot/ABACA/Shutterstock/All Over Press

Donald Trumps konton spärrades på grund av hans kontroversiella, våldsbejakande inlägg i samband med stormningen av kongressen för två år sedan.

USA:s expresident Donald Trump får igen tillgång till sina konton på Facebook och Instagram, efter en två år lång paus.

Moderbolaget, den sociala mediejätten Meta, spärrade Trumps konton efter hans inlägg i samband med stormningen av kongressen för drygt två år sedan. Inledningsvis skulle avstängningen vara i 24 timmar, men nu har det alltså gått över två år.

Metas vd för globala frågor, Nick Clegg, säger att Trumps konton kommer att återaktiveras under ”de kommande veckorna” och att det sker med ”nya skyddsräcken på plats som ska avskräcka mot upprepade förseelser”.

Donald Trumps konto på Instagram.
Bildtext Trump har flera miljoner följare både på Instagram (bilden) och Facebook.
Bild: Matthias Wehnert / Alamy/All Over Press

Clegg varnar för att Trump kommer att avstängas på nytt om han publicerar kränkande innehåll på Facebook eller Instagram.

- Om herr Trump publicerar ytterligare kränkande innehåll, kommer innehållet att tas bort och han kommer att vara avstängd i mellan en månad och två år, beroende på hur allvarlig överträdelsen är, skriver Clegg på Metas hemsida.

Farliga följder

Trumps kritiker upprörs av beslutet och till exempel den liberala medieorganisationen Media Matters for America varnar för följderna.

– Det råder ingen tvekan om att Meta underblåser Trumps desinformation och extremism, säger Media Matters ordförande Angelo Carusone.

– Det är inte bara Instagrams och Facebooks användare som påverkas, utan detta är också ett upptrappat hot mot medborgarsamhället och ett existentiellt hot mot USA:s demokrati, anser Carusone.

Mark Zuckerberg ler och tittar åt sidan.
Bildtext Metas vd Mark Zuckerberg har fått både beröm och kritik för att Trump stängdes av från Facebook och Instagram och får samma behandling även nu.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Borde aldrig ha hänt enligt Trump

Trumps presidentkampanj begärde nyligen att Meta skulle aktivera kontona, inför den kommande valkampanjen.

En av Trumps rådgivare sa att man var redo att vända sig till den republikanska majoriteten i representanthuset för att sätta press på Facebook.

Den 76 år gamla Trump lät fortsatt trotsig då han reagerade på beskedet.

Facebook har enligt Trump ”förlorat miljarder dollar” då han var avstängd.

- Något sådant borde aldrig hända en sittande president, eller någon annan som inte förtjänar vedergällning, skrev Trump på sin egen sociala plattform Truth Social.

Källa: Reuters, AFP