Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Anhöriga reagerade och välfärdsområdet agerade – boende i servicebostäder får längre betalningstid på hyror

Uppdaterad 26.01.2023 12:53.
händer. en äldre persons knäppta händer och så en yngre människas hand ovanpå
Bildtext De som bor i servicebostad i bland annat Raseborg har fått flera hyresfakturor som ska betalas inom några dagar. Nu ger Västra Nylands välfärdsområde till till sista april för att betala fakturorna.
Bild: Mostphotos

Västra Nylands välfärdsområde backar och ger mer tid för hyresfakturor för dem som bor i servicebostäder. Problemet är att en del kommuner har fakturerat i efterskott medan välfärdsområdet nu skickar räkning som ska betalas i förskott.

Västra Nylands välfärdsområde skickade två hyresfakturor till äldre som bor i servicebostäder i bland annat Raseborg. Flera fakturor förfaller till betalning inom några dagar vid månadsskiftet januari - februari.

Fakturorna gäller hyrorna för december, januari och februari. Välfärdsområdet ger nu längre betalningstid för de här fakturorna.

Raseborgs stad fakturerade dem som bor i servicebostäder i efterskott medan Västra Nylands välfärdsområde fakturerar hyrorna i början av månaden.

Flera anhöriga var upprörda över att tre fakturor skulle betalas ungefär samtidigt. Politiker i regionen reagerade snabbt och nu försöker välfärdsområdet rätta till det hela genom att ge kunderna mer betalningstid på fakturorna för januari och februari. De berörda har betalningstid till och med sista april.

Ingen indrivning

Västra Nylands välfärdsområde uppger på sin webbplats att inga hyresfakturor för januari och februari går till indrivning. Välfärdsområdet säger också att människor som har betalningsvårigheter under våren kan ta kontakt för att reda upp saken.

I tidningen Västra Nyland (bakom betalmur) kommenterar välfärdsområdets andra styrelseordförande Henrik Wickström (SFP) från Ingå att den interna kommunikationen inte löpt på bästa sätt.

”Bra att vi fick en snabb lösning på det här och det fick vi tack vare anhöriga som uppmärksammade frågan”, säger Wickström till tidningen.

Hyran för mars månad i servicebostäderna kommer att förfalla den 2.3 och därefter är förfallodagen alltid den andra varje månad.


Bildtexten korrigerades 26.1.2023 vid 12:53: Tidigare stod det att klienterna har fått två fakturor som ska betalas samma dag. Det var i och för sig rätt men utöver det kom en tredje faktura som skulle betalas någon dag senare. Nu står det att det handlar om flera fakturor med förfallodag inom några dagar.