Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Anhörig: Vanvård vid Kårkulla får inte tystas ner

Från 2015
Uppdaterad 04.02.2016 10:19.
Åldring i rullstol
Bild: Yle/Mimmi Johansson

Kårkullas verksamhet är livsviktig för att anhöriga till personer med funktionsnedsättningar ska få vardagen att fungera. Anklagelser om vanvård skrämmer anhöriga Yle Åboland talat med.

Tom Björkfors bor ensam med sina två tonårssöner i Pargas. Både pojkarna lider av grav autism och har stora specialbehov. För att få vardagen att fungera är Björkfors beroende av Kårkullas service för personer med funktionsnedsättning.

Förvånad att det händer igen

På tisdag kunde Yle Åboland rapportera om vanvård vid en enhet vid Kårkulla i Pargas. Björkfors tog emot nyheten med blandade känslor.

- Jag blev förstås bestört när jag hörde om det. Jag blev inte förvånad att det kan hända sånt här inom en så stor organisation som Kårkulla men det som förvånar mig är att det händer igen, säger Björkfors

Det är nämligen inte första gången som Kårkulla är i blåsväder. I augusti 2014 kunde Yle avslöja vanvård vid Sagaboendet i Sibbo. Ett fall som gått så långt att två personer som jobbat som vårdare vid boendet nu åtalas för misshandel.

- Man skulle ju tycka att det borde ha utvecklats nya system för att ta tag i den här typen av missförhållanden. Nu verkar det som att det finns en ohälsosam kultur och att klickar inom organisationen får härja fritt.

”Som anhörig måste man kunna lita på vården”

Också Pargasbon Eva Juslin som är intressebevakare för sin syster, som bott så gott som hela sitt liv på Kårkulla, hoppade till när hon hörde nyheten om vanvård.

- Det är skrämmande. Som anhörig har man ju inte möjlighet att delta i varje steg. Det är klart det är jätteviktigt att få känna att hon har det bra varje dag utan att man ska behöva kontrollera det. Jag kan bara tänka mig hur det känns för en anhörig att få veta att den som bor där blivit illa utsatt. Jag hoppas faktiskt man kan reda ut det.

Har varit nöjda med vården

Juslin är ändå noga med att betona att hon är nöjd med den vård just hennes syster fått. För omkring ett år sedan flyttade systern till en av de nyare enheterna i Pargas centrum och Juslin tror inte att där skett någon vanvård.

Eva Juslin
Bildtext Eva Juslin är nöjd med den vård systern fått.
Bild: Yle/Patrick Sjöholm

- Jag har förtroende för den här enheten. Dörrarna står öppna och jag har ganska flitig och aktiv kontakt med personalen, så för min del känns det som ett tryggt och bra ställe. Det är nytt och det har varit konkurrens kring att få arbete där, och de har jobbat med iver för att få nya system och nya rutiner i vården. Själv kan jag säga att min syster mår bättre nu än för ett år sedan då hon flyttade till det nya stället, hon fyller snart femtio men utvecklas fortfarande.

Också Björkfors lyfter fram att hans söner har fått ett bra bemötande vid Kårkulla.

- Pojkarna är utmanande men all den kontakt vi haft med Kårkulla har löpt bra och bland vårdarna finns det en genuin vilja att hjälpa och hitta skräddarsydda lösningar som fungerar för vår familj. Det är därför det är så förvånande att såna här uppgifter nu kommer fram.

Ledningen måste ta tag i problemen

Anklagelserna de två vårdare Yle Åboland talat med är allvarliga. Vårdarna vittnar om flera fall där patienter exempelvis inte har fått akutvård och hur personalen använder glåpord och vulgärt språkbruk när de talar med klienterna.

Som pappa till två tonårspojkar med grav autism är Tom Björkfors medveten om att vården av någon med specialbehov kan vara utmanande. Just därför är det viktigt att anställa rätt personal.

Kårkulla i Pargas.
Bildtext Kårkulla i Pargas
Bild: Yle/Lotta Sundström

- Det är ett krävande jobb och det passar inte alla. Det måste finnas ett bättre system så att inte sådana personer får jobba på Kårkulla. Om det finns en kultur där personer som gör så här får härja fritt är det mycket oroande och det måste ledningen ta tag i väldigt snabbt.

Skrämmande om journaler censureras

Eftersom Björkfors söner är i kontakt med Kårkulla genom öppenvården tror och hoppas han att anklagelserna inte berör någon enhet familjen varit i kontakt med. Han upplever att han har bra insyn över den vård pojkarna får.

Men personalen som tagit kontakt med Yle berättar också om hur patientjournaler filtreras och att de anhöriga inte alltid får höra hela sanningen.

- Det här är något som inte hör hemma på en institution som har med vård att göra och stämmer det är det väldigt skrämmande. Nu måste man gå till botten med de här problemen och se över strukturerna. Det här får inte tystas ner, säger Björkfors.