Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Återhämtningen skapar problem för Anni Lindroos inför U23-VM: ”Jag har hopp om att komma i superform”

Anni Lindroos åker längdskidor i Davos
Bildtext Anni Lindroos får chans att representera Finland på U23-VM.
Bild: IMAGO/Rolf Simeon/ All Over Press

Längdskidåkaren Anni Lindroos är uttagen till sitt andra U23-VM som i år arrangeras i Kanada. Den 21-åriga finlandssvenskan är stolt över att få representera Finland men är orolig för att kroppen inte ska orka.

Anni Lindroos, som fick en dunderstart på säsongen med en tredjeplats i den finska cupen i november, såg ut att göra sin bästa säsong hittills.

Och lyckad blev den, i alla fall till en början. Bara en månad efter att hon tagit sin första pallplacering i vuxensammanhang fick hon göra världscupdebut i Lillehammer. I sprinten i Davos några veckor därpå, knep hon dessutom sina första världscuppoäng och tog sig vidare från kvalet.

– Det var häftigt. Det var ganska få deltagare men jag såg det som en möjlighet. Det var fint att få tävla med världseliten, säger Lindroos till Yle Sporten.

Längdskidåkning
Bildtext Lindroos (till vänster) fajtades om en plats till semin i Davos.
Bild: IMAGO/Rolf Simeon/ All Over Press

Efter Davos har den finlandssvenska längdskidåkaren trots allt haft det betydligt svårare. Att bli uttagen till att få representera Finland i U23-VM var en lättnad.

– Jag var lite osäker på om jag överhuvudtaget skulle bli uttagen så det var skönt att få det beskedet.

Även om Lindroos har fått bära den blåvita dräkten ett antal gånger under den här säsongen, är hon lycklig över att få visa vad hon går för i Kanada.

– Det är alltid fint att representera Finland. Det har jag inte fått göra så många gånger tidigare.

Orken har stått på spel

Tävlingssäsongen har präglats av svårigheter med återhämtningen, något som skidåkaren konkret fick känna på under FM-tävlingar i Tammerfors för ett par veckor sen. Hon slutade på 17:e plats två gånger om. Resultat hon inte hade hoppats på, men som var väntade.

– Sprinten var helt katastrof, jag var så sliten.

Bekymren med återhämtningen var närvarande även före FM-tävlingarna. Helgen innan FM hade Lindroos haft uttagningstävlingar till just U23-VM och då var mönstret identiskt.

– Första dagen gick helt okej men andra dagen så var det riktigt tungt.

Anni Lindroos på Finska Mästerskapen
Bildtext Lindroos kände sig sliten under FM i Tammerfors
Bild: Tomi Mäkipää

För att kunna prestera inför huvudmålet som är U23-VM, har Lindroos begränsat träningsmängderna men det tajta tävlingsschemat har inte underlättat saken.

– Jag har försökt träna väldigt lätt men det kommer hela tiden tävlingar och då har jag svårt att återhämta mig där emellan.

Förhoppningar om superform

I U23-VM ställer den finlandssvenska skidåkaren upp i 20 kilometer klassiskt med masstart och 10 kilometer skejt med intervallstart. I går tävlades det i sprint, men ingen Lindroos fanns på startlinjen. Hon medger att det känns underligt att inte köra sprinten då hon alltid sett sig själv som just sprinter.

– Nivån på den klassiska sprinten i min åldersgrupp har varit jättehög, så jag kom inte med.

Lindroos specialsträcka är sprint med fri stil, en sträcka som inte finns på tävlingsschemat under mästerskapet. Under träningssäsongen i fjol var det naturligt att försöka öva klassiskt för att försöka ta en plats i sprintlaget.

En inflammation i benen satte under hösten stopp för att träna klassiskt. Därmed uteblev också den förväntade förbättringen inom den svagare stilen.

Milen, som tävlas i Lindroos bravurstil, är den sträcka som hon ser mest fram emot under mästerskapet. Tvåmilen genomförs bara några dagar innan. Således är orken återigen det största hotet för ett lyckat lopp. Lindroos säger att hon är mer bekväm med tio kilometer än tvåmilen.

– Jag måste bara kunna återhämta mig till den.

Även om formen sist och slutligen är ett frågetecken, har skidåkaren inte gett upp om hoppet. Hon har gjort allt i sin makt för att kunna prestera under säsongens höjdpunkt.

– Jag har hopp om att jag kan komma i superform.

Yle sänder U23-tävlingarna på Yle Arenan.

U23-VM i längdskidåkning

31 januari: 20 km, klassiskt, masstart
3 februari: 10 km, fristil, intervallstart
4 februari: Stafett

Diskussion om artikeln