Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Så enkelt gör man vanliga män till massmördare – förintelsehistoriker ser utrotningskrigets mekanismer i Ukraina

Uppdaterad 28.01.2023 08:11.
En soldat står bredvid en person som ligger död på marken. Den döda personen är övertäckt med en filt.
Bildtext Bild från massakern i Butja, Ukraina år 2022. Soldaten på bilden är ukrainsk och inte misstänkt för krigsbrott.
Bild: Oleg Petrasyuk / EPA

Hans bok om hur tyska familjefäder under andra världskriget blev kapabla att döda tiotusentals civila vid östfronten chockade världen för 30 år sedan. Historikern Christopher R. Browning minns sitt makabraste arkivfynd.

Det krävs ett grundligt förarbete för ett lyckat folkmord. Men sedan går det skrämmande lätt.

Mellan nazisternas makttillträde 1933 och deras massmord i industriell skala pågick en nästan tio år lång systematisk demonisering och avhumanisering av den ”ariska rasens” fiender.

En lika lång hatkampanj har ukrainarna utsatts för i statlig rysk tv.

– Folkmord är ingen europeisk specialitet. Det är slående hur exakt samma mekanismer fungerade också i 1990-talets Rwanda, där hutuerna och tutsierna kallade varann för råttor och kackerlackor. Själva mördandet eldades på av grupptryck och viljan att prestera inför kamraterna, förklarar Browning.

Precis som i de tyska polisbataljonerna: Alla vill göra ett bra jobb, fast det är obehagligt till en början.

De visste tillräckligt för att inte vilja veta mer

― Christopher R. Browning

Den 78-åriga historikern intervjuas via videolänk från USA av svenska statens Forum för levande historia i Stockholm.

minnesskylt vid Treblinka. Polen
Bildtext Minnesmärke vid förintelselägret Treblinka i Polen. En minimal SS-styrka på 30 man lyckas driva en dödsfabrik med 950 000 offer.
Bild: Marcin Bruniecki/Shutterstock/All Over Press

Hans bok Helt vanliga män från 1992 handlar om den tyska reservpolisbataljonen 101. Den bestod av cirka 500 vanliga familjefäder och män från Hamburg. De flesta reservpoliserna var inte medlemmar i nazistpartiet utan inkallade män som var för gamla för aktiv militärtjänst.

På morgonen den 13 juli 1942 gick bataljonen in i den sydpolska byn Józefów.

När dagen var slut hade de skjutit 1 500 av byns 1 800 judiska invånare – kvinnor, barn och gamla. Under de följande 16 månaderna deltog de i avrättandet av 38 000 judar och sände ytterligare 45 000 till förintelselägret Treblinka.

Christopher Browning, historiker
Bildtext Historikern Christopher R. Browning var den första som studerade Holocaust på gräsrotsnivå.
Bild: Dan Sears/Norstedts

Browning har studerat vilka motiv som drev männen att delta i dödsskjutningarna.

– Jag läste förhören med reservistpoliserna hos åklagarmyndigheten i Hamburg. Då levde ännu många av förövarna. Men jag hade skriftligt lovat att inte intervjua någon av dem eller deras familjer. De skulle garanteras full anonymitet i min bok. När jag insåg att ingen av dem hade dödat av tvång, att alla gjorde det frivilligt, då var jag tvungen att lämna arkivet. Så skakad var jag.

Folkmord har alltid funnits. Regimer som vill begå dem hittar alltid villiga gärningsmän

― Christopher R. Browning

Det som upprörde Browning mest var att dessa ”frivilliga mördare” var de minst sannolika massmördarna vid fronten: Vanliga yrkesverksamma män, bagare, försäljare och lägre tjänstemän. De var för unga för att ha förråats av första världskriget och för gamla för att ha hjärntvättats i Hitlerjugend.

– De leddes av ett par medelmåttiga SS-män. De ivriga mördarna var i minoritet. De flesta vande sig vid den nya normaliteten vid östfronten. En del hade övertygats om att de var rasmässigt överlägsna en avhumaniserad fiende. Men ingen var tvungen att ”lyda order”. De som inte klarade av att döda fick helt enkelt andra uppgifter.

omslaget till boken Helt vanliga män av Christopher Browning
Bild: Norstedts förlag

Socialpsykologiskt följer alla folkmord samma mönster, förklarar Browning. Först krävs en avhumanisering av offren. Efter den första chocken inför dödandet sker avtrubbningen snabbt. Obehaget kompenseras av bekräftelse och kamratstöd från de andra i gruppen.

I en outhärdlig situation uppstår en kognitiv dissonans, där det är betydlig lättare att rucka på sin egen moral än att ändra på sakernas tillstånd.

Också fruar och kvinnliga sekreterare var med och tittade på avrättningar. Även om inga kvinnor höll i vapnen var somliga med som påhejare.

Browning hade också trott att polisbataljonens medlemmar skulle lida av mardrömmar och ångest efteråt.

De visade självömkan men ingen ånger

― Christopher R. Browning

– Tvärtom hade de levt normala liv i 20 år efter kriget. Men efter förhören fick de mardrömmar. Bara en begick självmord av de 210 som förhördes. De såg sig som dubbla offer: Först fick de göra ett skitjobb vid fronten. Och plötsligt efter kriget ändras reglerna och de utpekas som kriminella. Där fanns självömkan men ingen ånger, säger Browning.

Längtan efter förlorat imperium

Efter en lång rättegång i Hamburg dömdes tre av bataljonens officerare till åtta års fängelse 1968. Två andra fick kortare fängelsestraff. Sex andra meniga reservpoliser förklarades också skyldiga till krigsbrott men fick inga straff. Alla övriga fortsatte sina normala liv i frihet. (Bataljonskommendören och en officer hade dömts till döden i Polen redan 1948.)

Browning ser hur påfallande Rysslands angrepp på Ukraina liknar Tysklands ockupation av Polen 1939.

– Det finns kusliga paralleller. Liksom Putins Ukraina sågs inte Polen som ett ”riktigt land” av Hitler. Nu finns samma längtan efter ”Lebensraum” och ett återupprättat imaginärt imperium.

Och den ständigt återkommande frågan: Hur mycket visste tyska folket om brotten mot mänskligheten i deras namn? Brownings svar (som han lånat av en kollega) gäller antagligen också alla andra folkmord: ”De visste tillräckligt för att inte vilja veta mer.”

flicka med ryggern mot kameran vid minnemärket över upproret i Treblinka 1943
Bildtext Minnemärket över upproret i Treblinka 1943, då 200 fångar lyckades fly förintelselägret i östra Polen.
Bild: EPA-EFE