Närpes bygger mer vårdfastigheter medan Vasa säljer sina: ”Vi vill satsa på skolor och daghem”
I och med övergången till välfärdsområden hyr kommunerna ut sina vårdfastigheter till välfärdsområdet i ett lagstadgat tre år långt hyresavtal. Men redan nu har Vasa stad fattat beslut om att sälja sina fastigheter.
På Vasa stad säger ägarstyrningsdirektör Jan Finne att det finns en stor utmaning vad gäller kommunernas social- och hälsovårdsfastigheter.
– Dilemmat är att vi inte längre ansvarar för social- och hälsovårdens verksamhet, men vi måste ansvara för fastigheterna, säger Jan Finne.
Finne menar att det i längden blir ett problem i och med att verksamheten har minskat men att de har lika stor egendom som tidigare.
– Det här blir ekonomiskt en utmaning på lite längre sikt, för vi kan inte investera lika mycket som tidigare. Vi vill ju satsa på skolor och daghem till exempel framöver, säger Finne.
Oro för hög hyra på privata marknaden
I höstas pågick ett utredningsarbete på Vasa stad och man såg bland annat på hur andra städer runtom i landet valt att göra med sina vårdfastigheter.
– Man går in för en försäljning på ganska bred front. Många städer har redan sålt social- och hälsovårdens fastigheter, säger Finne.
Vem är det som köper fastigheterna?
– Det är fastighetsplacerare, fastighetsfonder och till och med privatpersoner.
Samtidigt finns det runtom i landet en oro att hyresnivån på den privata marknaden riskerar bli oskäligt hög.
- Visst finns det en oro över hurudana hyresavtal man gör upp på lång sikt. Men vi tror att en fastighetsplacerare vill ha nöjda hyresgäster, det blir inga problem, säger Finne.
Närpes har byggt för invånarnas skull
I Närpes har man inte fört några officiella politiska diskussioner om saken. Där har staden de senaste åren valt att satsa mycket på att renovera, och också bygga nytt, när det kommer till social- och hälsovården.
– Vi har inte tänkt på vem som är upprätthållare av vården. Vi har tänkt att våra invånare ska ha så bra utrymmen som möjligt inom vården. Och det är huvudgrejen för en kommun, att tänka på hur invånarna har det, säger Hans-Erik-Lindqvist (SFP), stadsstyrelsens ordförande i Närpes.
Täcker hyrorna de investeringar ni gjort och behöver göra framöver?
– Det nuvarande hyresavtalet mellan vår stad och välfärdsområdet är helt okej. Det täcker ungefär de kostnader som finns, säger Lindqvist.
När Hans-Erik Lindqvist får frågan om det inte skulle locka att göra som Vasa och få in mer på försäljning än att hyra ut, vill han inte gå in och jämföra de två städerna.
– Vi måste komma ihåg att kommunerna i Österbotten är väldigt olika. Vasa stad är ändå en centralort där marknaden inom fastighetssektorn är helt annorlunda än ute på landsbygden. Jag tror inte att det i det här fallet går att jämföra en boendeenhet ute i en by i Närpes med Vasa stads centrala fastigheter som är till för vården, säger Lindqvist.
Bolagisera eller sälja
Tillbaka till styrelsegården i Vasa där Jan Finne säger att man som bäst utreder om man också kan sälja tomterna som vårdfastigheterna står på. Till sin hjälp i försäljningen har Vasa stad valt att anlita en konsultfirma.
Skulle man inte sälja skulle man tvingas bolagisera, säger Jan Finne.
– Kommunallagen stadgar att om man säljer eller hyr på marknaden måste det ske i bolagsform och välfärdsområdet tolkas vara en extern part, säger Finne.
Frågan om bolagisering har inte varit upp på något politiskt möte i Närpes.
– I samband med välfärdsområdesreformen diskuterade vi att det till och med kan komma lagstiftningsvägen ett bolagiseringstvång och det måste vi ta då förstås, säger Lindqvist.
Hans-Erik Lindqvist säger att det skulle innebära en stor förändring för kommunen.
– Då äger man ett bolag, men det är inte primärkommunen som själv helt styr det. Det blir en jätteförändring också ute på landsbygden, säger Lindqvist.