Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alina och Sergej tvingades i exil med Lukasjenkos säkerhetspolis i hälarna

Uppdaterad 29.01.2023 07:18.
En kvinna med en mellanvädersjacka och glasögon och en man man glasögon tittar rakt framåt.
Bildtext Alina Belskaja, idag expert på konflikter och säkerhet i det forna Sovjet, och IT-experten Sergej Lisitjonak har varit aktiva i den belarusiska oppositionen. Alina flydde till Finland år 1997 medan Sergej flydde till Polen kort efter 2020-protesterna.
Bild: Alina Belskaja / privat, Sergej Lisitjonak / privat

Över en halv miljon oppositionsanhängare från Belarus väntar i exilen på att den evige diktatorn, Aleksandr Lukasjenko, en dag faller. Svenska Yle har träffat två av dem: Alina Belskaja och Sergej Lisitjonak.

Året är 1997, Belarus säkerhetspolis KGB har lämnat ett brev hemma hos 18-åriga oppositionsaktivisten Alina Belskaja: ”du måste vittna mot dina vänner!”. Alina flyr till Finland. År 2021 bankar polisen på demokratiaktivisten Sergej Lisitjonaks dörr. Han lyckas fly till Polen.

– Jag minns den dagen väl, min mamma hann ikapp mig vid busshållplatsen och storgrät. Först sade hon bara ”det var det, det var det”, säger Alina Belskaja.

Mamman: ”KGB letar efter dig”

Belskaja berättar i radiodokumentären ”Alina, Sergej och kampen för Belarus frihet” om den avgörande stunden från ungdomens Minsk, stunden som avgjorde den då 18-åriga gymnasielevens framtid.

Alina, Sergej och kampen för Belarus frihet

44:44

– Min mamma bara grät och grät och grät. Slutligen sade hon ”KGB letar efter dig.”

Alina Belskaja hade en kort tid varit aktiv i oppositionspartiet Nationella Frontens ungdomsgrupp Malady Front.

Redan då, hösten 1997, hade Belarus president Lukasjenko slagit in på en hårdare linje mot oppositionella. Lukasjenko hade vänt sig till Ryssland och drev Belarus tillbaka mot Sovjettidens ofrihet.

Ales Bialiatski går i tåg med människor omkring sig och håller upp den rödvita flaggan som används i demonstrationerna i Belarus.
Bildtext Ales Bialiatski grundade människorättcentret Viasna år 1996. Han fick Nobels fredspris 2022, men kunde inte konkret ta emot priset eftersom han sitter i fängelse i Belarus. Bilden är tagen i januari 2020.
Bild: HRC Vesna

Alina Belskaja fick hjälp av människorättscentret Viasna, som grundats år 1996.

Viasnas ordförande Ales Bialiatski sade att hon måste gå under jorden. En månad senare flydde Alina Belskaja först med hjälp av ryska PEN-klubben till Moskva och ytterligare en månad senare till Finland. I Finland sökte och fick hon politisk asyl.

Alinas aktivistvänner i Minsk, två ynglingar på 16 och 18 år, hade tidigare under hösten 1997 fängslats på grund av att de målat Lukasjenko-kritisk graffiti.

Eftersom Alina ingick i samma grupp inom den unga oppositionen som de två pojkarna, ville Belarus säkerhetspolis fängsla också henne.

En kvinna ber att en musiker skriver sin autograf med en tuschpenna på kvinnans arm.
Bildtext Demokratiaktivisten Alina Belskaja fick politisk asyl i Finland i slutet av 1990-talet. På bilden skriver den regimkritiska belarusiska musikern Lavon Volski sin autograf.
Bild: Alina Belskaja / Privat

I april 2021 knackade polisen också på Sergejs dörr

Sergej Lisitjonak gick med i oppositionsgruppen Malady Front hösten 1999. Sergej var aktivt med i gruppen långt in på 00-talet. Efter att ha arbetat också med andra gräsrotsrörelser i Belarus började Sergej jobba inom IT-sektorn i Minsk som blomstrade under 2010-talet.

Väggmålning i svart och vit som föreställer två belarusiska DJ-artister som visar segertecknet och en knuten näve.
Bildtext I Vilnius finns en mural som är målad av belarusier i exil. De två männen som avbildats, DJ-artisterna Kirill Galanov och Vlad Sololovskij, fängslades strax före presidentvalet för att de stödde oppositionen.
Bild: Marcus Floman / Yle

Hösten 2020 drogs stora delar av befolkningen med i protesterna mot det uppenbara valfusket i presidentvalet i augusti 2020. Diktatorn Aleksandr Lukasjenko såg till att valmyndigheten – än en gång – utlyste honom till president.

Sergej deltog också i demonstrationerna mot Lukasjenkos valfusk och mot att polisen angrep och misshandlade fredliga demonstranter.

Sergej fortsatte jobba på distans vid sidan av protesterna, ända tills polisen våren 2021 knackade även på hans dörr i Minsk.

Då var han tvungen att fly till Polens huvudstad Warszawa med sin fru och sina barn.

En medelålders man iklädd röd tröja tittar in i kameran - svart draperi i bakgrunden.
Bildtext – Jag tog med mig min familj och mitt jobb. Så gott som alla mina vänner bor här i Warszawa. Men här har vi inga äldre släktingar och ingen framtid, säger demokratiaktivisten Sergej Lisitjonak.
Bild: Sergej Lisitjonak / Privat

”Om Ukraina vinner, då kan också Belarus bli fritt”

I dag lever över en halv miljon oppositionsanhängare från Belarus i exil – de flesta av dem i Polen, Litauen och Lettland. Kampen för frihet och demokrati i Belarus är nu satt på undantag.

Efter att Lukasjenkos säkerhetsstyrkor slog ner demokratiprotesterna hösten 2020 har förtrycket av civilsamhället ökat för varje månad. Oberoende mediekanaler har stängts ner och människorättsaktivister har fängslats.

Enligt människorättscentret Viasna är över 1 400 personer i dag politiska fångar i Belarus. De har dömts på grund av sin politiska övertygelse eller sin aktivism.

Till och med användningen av oppositionens färger och slagord har bannlysts. Ett talande exempel är slagordet ”Länge leve Belarus” – det låter oskyldigt för utomstående, men det är i dag förbjudet i Lukasjenkos diktatur.

Rysslands krig mot Ukraina är för de flesta oppositionsanhängarna som ännu ett slag i ansiktet.

– Jag tror att jag aldrig har skämts så mycket över mitt ursprung som när Lukasjenko tillät att de ryska styrkorna angrep Ukraina från Belarus territorium, säger Alina Belskaja.

Alina Belskaja, Sergej Lisitjonak och många andra oppositionella belarusier är övertygade om att Belarus öde i lång utsträckning är kopplat till Ukraina.

– Belarus framtid är tätt sammanvävd med Ukrainas framtid. Om Ukraina vinner då kan Belarus ha en chans att bygga upp en självständig stat. I annat fall blir Belarus helt uppslukat av Ryssland, säger Alina Belskaja.

Aleksandr Lukasjenko har redan aktivt knutit Belarus närmare Ryssland. Sedan Putin upprepade sitt stöd för Lukasjenko-regimen i eftersvallet av protesterna 2020 har statsunionen mellan de två länderna blivit ännu starkare.

Mer om ämnet på Yle Arenan