Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottens välfärdsområde har inte råd med alla fastigheter: ”Närservice är det viktigaste i Österbotten”

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Här står hon klädd i svart vid huvudentrén på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Direktör Marina Kinnunen på Österbottens välfärdsområde säger att de inte behöver mer pengar till fastigheter utan mer pengar till själva verksamheten. Arkivbild.
Bild: Antti Haavisto / Yle

I tre år måste välfärdsområden hyra kommunernas vårdfastigheter. Men redan nu pågår utredningar inom Österbottens välfärdsområde över vad man kan satsa på och vad man kan lämna bort.

På Österbottens välfärdsområde säger direktör Marina Kinnunen att de har fler fastigheter än vad de har råd med. De har en klar fastighetsstrategi som är godkänd. Just nu jobbar de med ett servicenätverk som ska till fullmäktige i juni.

– Det är helheten som vi måste utveckla. Jag hoppas att vi satsar mer på servicen i våra fastigheter. Vi har jättemånga kvadratmeter som vi använder och det är det vi måste utveckla, men inte så att närservicen hotas för det är en viktig del i helheten, säger Marina Kinnunen.

Jag kan väl säga att jag inte tror att vi kommer att behöva alla fastigheter

Marina Kinnunen

Marina Kinnunen säger också att det är bra att kommunerna redan nu funderar på vad de ska göra med sina social- och hälsovårdsfastigheter, som de i dagsläget hyr ut till välfärdsområdet.

I Vasa har man redan fattat beslut om att sälja och låta en tredje part hyra ut lokalerna, medan man i Närpes ännu inte funderat på saken.

Samtidigt funderar välfärdsområdet på vad som ska hända efter att det tre år långa lagstadgade hyresavtalet med kommunerna går ut.

– Jag kan väl säga att jag inte tror att vi kommer att behöva alla fastigheter. I strategin står det att vi ska fokusera på service i stället för att ha många fastigheter. Och vi har jättemånga utrymmen, säger Kinnunen.

Flest lokaler i Vasa

Så som ekonomin ser ut i dagsläget har Österbottens välfärdsområde inte heller råd med alla fastigheter.

– Om finansieringen fortsätter så här kan vi inte ha så många fastigheter. Men, det betyder inte att vi inte skulle ha bra närservice, säger Kinnunen.

Det har funnits, och finns fortfarande, en rädsla om att närservicen på landsbygden skulle försvinna i välfärdsområdet, men det är inte sådana byggnader ni skulle ta bort då?

– Vi håller på att arbeta med den saken, men närservice är en av de viktigaste sakerna i Österbotten. Det har varit klart under alla år vi har jobbat med det här, det är också grunden för det arbete som vi gör nu. Om man tittar på fastighetsstrategin har vi mest lokaliteter i Vasaområdet. I Vasa har vi mest med att jobba ihop oss och inte vara så splittrade som vi är nu.

Enligt Marina Kinnunen spelar det inte så stor roll om det är kommunen eller en privat aktör som välfärdsområdet hyr in sig hos, det är helheten som avgör. Men det som är klart är att finansieringen idag inte räcker till alla fastigheter.

– Jag skulle inte säga att vi behöver mer pengar till fastigheterna utan vi behöver mer pengar till verksamheten och det är det som vi måste se till. Där är fokus just nu.

I Vasa har vi mest med att jobba ihop oss och inte vara så splittrade som vi är nu

Marina Kinnunen

Om ni ändå skulle behöva något nytt, vem är det som ska bygga?

– Vi har fastigheter som vi äger själva, men största delen hyr vi. Vi har vissa projekt på gång och vissa på kommande. En del är det kommunen som bygger och vi är hyresgäster. Sen kan det förstås bli så att om man säljer är det en tredje part som börjar bygga upp och vi blir hyresgäster. Men säkert kan vi bygga något i framtiden, säger Kinnunen.

– Just nu har vi inte möjlighet att ta lån. När vi ser på våra investeringsmöjligheter i den nya modellen ser det mer ut som att vi ska bli hyresgäster. Vi får se hur det blir i framtiden.

Diskussion om artikeln