Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I dramat Storm kämpar skärgårdsborna mot vädrets makter – regissör: ”Den mest utmanande pjäsen jag har jobbat med”

Stella Laine och Sofia Törnqvist hukade över en kista.
Bildtext Storm kommer att turnera i Åboland och i Västra Nyland.
Bild: Arash Matin / Yle

Pjäsen är skriven av Iniöbördiga Hanna Åkerfelt och berättar historien om två fartyg som förlist i vattnen kring Utö. ÅST bjuder på urpremiär i Nagu den 1 februari 2023.

Föreställningen visar svårigheterna som uppstod vid Utö i början av 1900-talet då svåra väderförhållanden och bristande sjöräddningsverksamhet kostade människoliv.

Pjäsen är uppdelad i två berättelser om verkliga skeppsbrott. Den första berättelsen handlar om skeppet Draken, som sjönk 1929. Den andra handlar om Park Victory, som sjönk 1947.

I Storm är hjälten i historierna gemenskapen mellan skärgårdsborna och skurken är vädret eller stormen.

Regissören Julian Garner beskriver också föreställningen som ett kärleksbrev till skägårdsborna. Han var tidigare Hanna Åkerfelts lärare då hon studerade vid Västra Nylands folkhögskola, så man kan säga att det samarbetet har en lång historia.

Garner berättar att han har en speciell romantisk koppling till ösamhällen.

– Det är något som kommer relativt naturligt till oss britter. Britter och öar går ganska långt hand i hand.

Garner fick upp ögonen för just Utö då han och hans fru besökte platsen under sommaren.

– Utö gav intrycket av ett enhetligt samhälle utanför tiden, men samtidigt fanns en tuffhet där som gjorde platsen så intressant, säger Garner.

Julian Garner på bild med handen för munnen.
Bildtext Regissör Julian Garner säger att Storm är den mest utmanande pjäs han någonsin jobbat med.
Bild: Arash Matin / Yle

Föreställningen är tekniskt svår på många sätt. Publiken omringar scenen, skådespelarna hoppar snabbt mellan olika roller och scenbytena är många.

Totalt har föreställningen cirka 48 korta scener och Garner säger att en stor utmaning har varit att skapa hela världar på den korta tiden.

En del sjukdomsfall har också drabbat repetitionerna.

– Jag skämtade med en av skådespelarna efter att han återvände från sin sjukledighet att han varit lättare att regissera då han var borta, skrattar Garner.

Garner beskriver också Storm som den kanske mest utmanade pjäsen han varit med om att skapa.

– Då har jag ännu regisserat pjäser utomhus med massiva dockor. Det här är i en helt annan klass, men jag ser definitivt fram emot premiären, säger Garner.

ÅST beger sig ut i storm och oväder

8:00

Att gå in i roller är naturligt för en berättare

Henrik Heselius och Sofia Törnqvist är två av de fyra skådespelare som ger liv åt berättelserna om Draken och Park Victory. Med sig har de också Stella Laine och Jon Henriksen.

Enligt Törnqvist är det en speciell sorts lyx att få tolka en teaterpjäs för första gången.

– Jag skulle ändå säga det att det finns vissa svårigheter med det också. Det tar lite längre tid att bearbeta texten. Speciellt då det finns en pjäsförfattare som är närvarande och kan göra ändringar och anpassningar till texten. Sedan lägger vi också till våra egna erfarenheter i det som händer på scen, säger Törnqvist.

Stella Laine och Sofia Törnqvist på Åbo Svenska Teaters studioscen.
Bildtext Stella Laine (vänster) och Sofia Törnqvist (höger).
Bild: Arash Matin / Yle

Henrik Heselius vill betona det att det i föreställningen är frågan om verkliga händelser.

– Fastän jag växt upp i skärgården har jag fått sätta mig in i hur man agerar då det inte finns något sjöräddningssystem. I de fallen fick byborna bära ansvaret och hjälpa dem i sjönöd. Jag har inte fokuserat så mycket på att det är nyskriven text, säger Heselius.

För att få sig en bild av de verkliga händelserna har skådespelarna fått ta del av radioinspelningar och filmmaterial med folk som upplevt förlisningarna i fråga.

– En liten distans måste man ändå ha när man framför de här historierna på scen. Det får inte bli för dystert och publiken måste få en chans att andas, säger Törnqvist.

Henrik Heselius på scen. Han har en pekpinne i handen.
Bildtext Henrik Heselius tycker att Storm har en fräsch utgångspunkt.
Bild: Arash Matin / Yle

Angående alla rollbyten och scenbyten så tycker Henrik Heselius att formen av Storm har ett fräscht grepp.

– Jag har gjort en hel del experimentell teater på sistone. Det är därför nyttigt att gå tillbaka till ett mer klassiskt historieberättande, säger Heselius.

Heselius berättar att det i Storm inte är så mycket frågan om typiskt rollarbete. Istället ser han på saken som att skådespelarna hela tiden har rollen av att vara berättare, som i sin tur blir så involverade i historien att de går in i roller.

– Då man exempelvis berättar en historia för en vän händer det snabbt att man går in i en roll. Så det är egentligen en ganska naturlig och logisk sak, säger Heselius.

Storm kommer att turnera i Åboland och i Västra Nyland.

Diskussion om artikeln