Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Jag skulle inte sätta det här i min bil” – forskare avslöjar bränslepiller som bluff

Tor Laurén
Bildtext Enligt marknadsföringen ska bränslepiller minska bränsleförbrukningen, men i verkligheten fungerar pillren inte. Produkten säljs bland annat av finlandssvenskar på sociala medier.
Bild: Arash Matin / Yle

Finlandssvenska nätverksförsäljare säljer piller som ska få bränslet att räcka längre. Produkten lockar då bränslet är dyrt, men då Svenska Yle låter göra en labbanalys kommer det fram att pillret kan göra mer skada än nytta.

Enligt marknadsföringen ska bränslepiller minska bränsleförbukningen, men i verkligheten fungerar pillren inte. Produkten säljs bland annat av finlandssvenskar på sociala medier.

Hösten 2022 stöter Svenska Yle på finlandssvenskar som marknadsför bränslepiller på Facebook. Allt man behöver göra är att sätta ett piller i bilens bränsletank varje gång man tankar.

En kvinna i Nyland hävdar tvärsäkert:

”Nu när jag testat i några månader så VET jag att de funkar.
Så funkar det: tabsen tar ner din förbrukning så du sparar mer än du lade ut på att köpa dem + bilen och miljön mår bättre.
Enkelt!”

Bränslepillren, alltså ”tabsen”, ska dra ner på bränsleförbrukningen med upp till 15 procent och på det viset ska användaren spara pengar.

Tyvärr fungerar det inte på riktigt, säger Tor Laurén.

Laurén är chef för laboratorieservice vid Åbo Akademi och analyserar företaget B-Epics bränslepiller i akademins laboratorium.

Det här visade labbtestet

  • Bränslepillren innehåller oktanhöjande ämnen, bland annat tetrametylbensen och ferrocen. Förhöjt oktan påverkar ändå inte energivärdet i bränslet och minskar inte heller direkt på bränsleförbrukningen.

  • Järnet i ferrocen kan också ha någon slags katalytisk effekt. I teorin kunde det påverka förbränningsprocessen, men inte på ett sätt som minskar förbrukningen.

  • Järnet bildar järnoxid, alltså rost, som kan bilda en beläggning inne i motorn. Om man använder bränslepillret regelbundet kan delar av motorn ta skada.

Ett av B-Epics piller i en full tank bensin motsvarar ungefär 0,002 procent av vikten i tanken.

– Det är en betydelselös mängd. De säger att man ska spara upp till 15 procent bensin och då borde man höja verkningsgraden med 15 procent. Då du sätter ungefär 20 miljondelar av något i bensinen finns det ingen chans att du skulle kunna höja effekten så mycket, säger Tor Laurén.

Kritik mot pillren tillåts inte

B-Epic i Utah i USA är ett av företagen som säljer bränslepiller. Företagets bränslepiller B-Eco Fuel Tabs säljs i Finland av så kallade nätverksförsäljare via sociala medier.

Svenska Yles granskande redaktion har tidigare granskat nätverksförsäljare i Finland, som bland annat har sålt kosttillskott av samma företag.

Marica Engström och Jaakko Huitti vid Åbo universitet undersöker kosttillskott som säljs med hälsopåståenden. Claudia Gross forskar i nätverksförsäljning och Rigmor Robert ser likheter mellan MLM-företag och sekter

Falska löften om hälsoeffekter och stora inkomster – experter kritiska till nätverksförsäljning

Finländska nätverksförsäljare ger löften om hälsoeffekter eller ekonomisk framgång som strider mot lagen. I USA ingriper myndigheterna ofta mot den här sortens falska löften, men i EU är lagstiftningen svagare.

Finlandssvenska ”Linda” bor i Nyland och lockades med i B-Epics Facebookgrupper av en bekant som sålde kosttillskott. I samma grupp började människor också sälja bränslepiller. Linda heter egentligen något annat.

– Det är helt tydligt att det inte fick komma någon kritik eller frågor om hur bränslepillren fungerar utan man hänvisade till Youtube-videor och andras positiva erfarenheter. Alla negativa och ifrågasättande kommentarer togs bort genast.

Försäljare klonar B-Epic

I slutet av 2022 gick den Facebook-grupp ”Linda” hörde till över till att sälja bränslepiller som tillverkats av ett annat företag, Govvi. De pillren marknadsförs med samma argument som B-Epics piller. En ny Facebookgrupp med flera finlandssvenska medlemmar säljer nu B-Epics produkter.

en påse med bensinpiller
Bildtext B-Epic är ett av företagen som säljer bränslepiller.
Bild: Arash Matin / Yle

Tillverkaren förnekar

Vi har försökt få tag på personer som säljer B-Epics produkter för en intervju.

En försäljare som säljer andra B-Epics produkter svarar per mejl att hen inte ställer upp på intervju eftersom hen inte säljer pillren aktivt. Försäljaren har testat dem i sin bil i ett halvt års tid och har sett en liten minskning i bränsleförbrukningen.

”Om någon av mina kunder är intresserade av dem så ger jag vidare den info jag fått och mina erfarenheter, men hittills har jag inte någon kund som köpt dem. Intresset har varit svalt och snabbt möter man på mothugg av folk som anser att de vet att de inte funkar.”

Vi kontaktar också företaget B-Epic i Utah som svarar per mejl.

”Vi håller verkligen inte med ert påstående om att produkten inte fungerar, det är 100 % falsk information.”

Företaget hotar med att dra in sitt juristteam och ber om att få se en rapport av labbanalysen. På rapporten svarar B-Epic att de inte godtar Åbo Akademis analys som bevis.

Återkommande fenomen

Nils-Olof Nylund är forskningsprofessor på teknologiska forskningscentralen VTT. Nylund vill inte kommentera specifikt B-Epics bränslepiller, men säger att motsvarande produkter dyker upp på marknaden med jämna mellanrum.

hand med tre bensinpiller
Bildtext Ett bränslepiller i en full tank bränsle ska få bränslet att räcka upp till 15 procent längre, säger företaget B-Epic.
Bild: Arash Matin / Yle

Nylund har studerat bränsleekonomi sedan energikrisen på 1970-talet.

– Tidningen Tekniikan maailma hade i tiden ett test på olika saker som skulle spara bensin. Den enda grejen som fungerade hette ”Ekomussukka”. Det var en ganska styv svamp som man satt under gaspedalen så att det var svårt att trycka hårt på pedalen. Allt annat var bluff, säger Nylund.

Teoretiskt sett, kunde det finnas ett ämne som man sätter in i tanken som skulle minska bränsleförbrukningen?

– Nej. Med dagens avgasbestämmelser ser biltillverkarna till att förbränningen är så fullständig som möjligt.

Enligt Nylund kan man inte lita på erfarenheter av användare som hävdar att en produkt som bränslepillren drar ner på bränsleförbrukningen. Väderförhållanden och trafiken påverkar förbrukningen och därför är det omöjligt att jämföra hur mycket bränsle som går åt under bilfärder på samma stäcka.

Dessutom handlar användarnas positiva erfarenheter delvis om en psykologisk effekt, säger Nylund.

– Om du har skaffat en grej som ska spara bränsle är du redan motiverad och vill se positiva verkningar av den. Kanske trycker du inte ner gaspedalen så hårt. Den största påverkan på bränsleförbrukningen kommer från personen som sitter bakom ratten.

Nätverksförsäljarnas hemligheter

Spela upp

Kan skada motorn

I labbanalysen kommer det fram att bränslepillren bland annat innehåller järn.

Enligt Tor Laurén bildar järnet järnoxid, alltså rost, som kan bilda en beläggning inne i motorn och delar av motorn kan sluta fungera.

– Det går in ungefär 1 gram järn i motorn om du kör ungefär 20 000 kilometer per år. Det är en liten mängd, men partiklarna är små så det kan hända att det tar ett år eller flera år innan skadan har uppstått. Jag skulle inte våga sätta det här i min tank, säger Tor Laurén.

Bensinpiller
Bildtext I pillret som analyserades i labbet fanns bland annat en stump järntråd som syns längst ned. Enligt Tor Laurén har den troligen kommit med i pillret av misstag och järntråden kan vara skadlig för motorn.
Bild: Arash Matin / Yle

Hur orolig ska man vara om man har använt pillren under en längre tid?

– Det kan hända att bilen inte går igenom besiktningen en vacker dag. Men om man använt pillret någon enstaka gång så är det ingen fara. Små mängder har en liten påverkan.

Kan man säga att pillren är bluff?

– Jag skulle säga att de är mer eller mindre bluff.

Diskussion om artikeln