Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Branschen är jättetuff” – restaurangföretagare i Västnyland står själva i köket och bakom bardisken för att det ska bära sig under lågsäsong

En ung man bakom en bardisk på en restaurang. Restaurang Sea we
Bildtext Ingåbon Rasmus Sulonen har jobbat med ungdomsarbete i Sjundeå. Nu driver han en restaurang och bar i Ingå kyrkby.
Bild: Privat

Januari och februari är lugna månader inom restaurangbranschen och företagarna gör allt för att kunna hålla personalen sysselsatt. Den behövs till sommarruschen.

Ibland tror man att vi västnylänningar går i ide om vintern. Speciellt efter jul och nyår kommer några ganska lugna månader när det är nästan folktomt på gatorna efter klockan fem på eftermiddagen.

Yle Västnyland har tidigare pratat med fastighetsmäklare som säger att januari är den lugnaste månaden när det förmedlas minst bostäder och hus.

Lugnt är det också på krogarna. En del restauranger har öppet enbart för lunch, i synnerhet i början av veckan. Några har till och med stängt från måndag till onsdag.

Hur är det då att ha öppet alla dagar och också erbjuda à la carte om kvällarna, lönar det sig rent ekonomiskt?

Hangöborna stöder sina restauranger

I Hangö finns det gott om restauranger, men många av dem håller stängt under vinterhalvåret och de flesta som håller öppet året runt har stängt i början av veckan. Några satsar faktiskt på att hålla öppet från torsdagar till söndagar, enligt restaurangernas webbplatser.

Krögarparet Petra och Mats Rehnström driver två restauranger i Östra hamnen, varav den ena har öppet året runt.

En restaurang med stor uteservering. Bilden tagen i januari så det är folktomt på uteserveringen.
Bildtext Restaurang Stranden i Hangö har en populär uteservering, men i början av året trivs kunderna bättre inomhus.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Rehnströms var en av många restaurangföretagare Yle Västnyland kontaktade våren 2020 när krogarna måste hålla stängt på grund av coronarestriktionerna. Få kunde då ana att pandemin skulle fortsätta länge och med den också minskat antal matgäster när restaurangerna väl kunde öppna igen.

Nu är det inte pandemin, utan krig, inflation och därmed högre priser på det mesta som gör att det är lugnt på restaurangerna. Årstiden och det trista vädret gör sitt till att folk håller sig mycket hemma. Men, i Hangö är stadsborna otroligt duktiga på att gå ut på en matbit trots allt, säger Mats Rehnström.

Två personer bakkom en bardisk, en kvinna och en man. Petra Rehnström och Mats Rehnström.
Bildtext Petra och Mats Rehnström blev utsedda till årets positivaste Hangöbor i slutet av 2022. Det märks i deras sätt att prata om jobbet och kunderna.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Nu börjar restaurangvärlden återhämta sig. I Hangö har vi den turen att Hangöborna går flitigt på restauranger och använder sig av stadens tjänster och service. Sedan har vi de som har sin andra bostad här och de är jätte pro Hangö, säger Mats Rehnström.

Fritidsborna kommer dessutom redan mitt i veckan till sina bostäder i Hangö där de jobbar på distans och tillbringar ett långt veckoslut i staden, tillägger Mats Rehnström. Det här märks sedan i restaurangerna.

Personalbristen det största problemet

Januari och februari är nog de lugnaste månaderna också i Hangö, men det är lite mer liv och rörelse också under vintern än vad det var före pandemin, funderar Mats Rehnström.

Här kan man tänka sig att det var då storstadsborna ville flytta ut till områden där coronaviruset härjade mindre och det gick att gå långa promenader utan att det var folkträngsel på stigarna.

Det som däremot bekymrar Petra och Mats Rehnström mest är personalbristen.

– Vi har möjlighet att hålla öppet varje dag eftersom vi själva jobbar. Många har svårt att få tillräckligt med personal, säger Mats Rehnström.

Hangöbor och fritidshangöbor stöder lokala restauranger

7:11

Paret Rehnström kunde hösten börja med à la carte i sin nya restaurang Stranden eftersom de kunde ta kökspersonalen från sin sommarrestaurang.

– I somras när vi öppnade här, så kunde vi inte ha kvällsöppet med mat eftersom det inte fanns tillräckligt med personal, säger Mats Rehnström.

Hur det blir med personal och att kunna hålla flera kök öppna kvällstid är oklart.

– Ännu har vi inte riktigt klart hur det ser ut inför sommaren. Många ungdomar söker, men vi behöver också personal som är över 18 år, säger Petra Rehnström.

Ingåföretagare satsar på musik och sena nätter

Restaurang Sea we i gästhamnen i Ingå kyrkby öppnade till valborg ifjol när Ingåborna Joonas Suuronen och Rasmus Sulonen tog över forna Delta café.

– Sommaren var ganska bra, vi lärde oss en hel del och folk hittade oss, så det gick rätt bra för oss, säger Rasmus Sulonen.

Att sadla om, från att vara anställd av Sjundeå kommun, till att bli företagare på heltid har ändå varit tyngre än väntat.

– Det var ganska mycket nytt och så fick vi ta över skötseln av gästhamnen, så det var nog ganska tungt till en början.

En röd byggnad med uteservering. Bilden tagen på sommaren eller tidig höst. Restaurang Sea we i Ingå småbåtshamn.
Bildtext De nya företagarna i Sea we i Ingå är energiska och företagsamma. De vill att Ingå ska bli en mat- och festplats för både Ingåbor och folk från grannkommunerna.
Bild: Privat

Rasmus Sulonen säger ändå att det känts bra och framför allt roligt.

Företagarna Sulonen och Suuronen serverar kaffe och mat med därtill hörande drycker, men restaurangen fungerar också som en bar med levande musik in på småtimmarna.

– I januari och februari kommer folk mer sällan ut för att äta och ha roligt, det är lite tråkigt för oss, men nu har vi fått bra band som kommer och spelar, säger Rasmus Sulonen.

Just nu skulle restaurangverksamheten nätt och jämnt gå runt med enbart mat, det är sena öppettider med bar och musik som ger det lilla extra menar Rasmus Suhonen.

– Vi har fått bra feedback, också med maten, men det är en tuff bransch.

Mycket musik och sena öppettider också under de lugna vintermånaderna är ett sätt att hålla i gång verksamheten. Det gäller att ha ett koncept som andra restauranger i närheten inte erbjuder motiverar Rasmus Sulonen.

Restaurang i Ingå lockar kunder med levande musik

4:35

Tillsammans med företagarkumpanen Joonas Suuronen har Rasmus Sulonen också en del planer för framtiden.

– Det skulle vara fint om vi kunde ordna en musikfestival i Ingå. Vi vill att Ingå blir en bra plats och att människor från Lojo, Kyrkslätt och Raseborg också hittar hit.

Ekenäskrögare med långt perspektiv jobbar själv alla dagar

I Ekenäs på restaurang GH Fyren håller Hans, Hasse Lundström på att avsluta sin arbetsdag. Han har kommit på jobb till klockan sju på morgonen och klockan är nu lite över fyra på eftermiddagen. Han kommer till sin restaurang varje dag, förutom när han tar ledigt för att resa bort.

Hasse Lundström har över 50 års erfarenhet av att driva restauranger. Hans första matställe hette Hasses hörna och öppnade 1971.

– Då var man ung och ivrig. Ivrig är jag fortfarande, det här är en livsstil och jag tycker verkligen om den, säger Hasse Lundström.

En lite äldre man iklädd vita kläder och grått förkläde inne i ett restaurangkök inrett i rostfritt stål. Han ser in i kameran och ler.
Bildtext Det goda humöret är det sällan något fel på hos Hasse Lundström trots att han jobbar klockan runt och till och med längre.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Trots att Hasse Lundström tycker om att jobba i köket i sin egen restaurang så kunde han nog tänka sig att jobba lite mindre, men det fungerar inte nu när det är lugnt på alla andra fronter.

– Tiderna är sådana, det gäller att stå i. Jag kan inte komma hit för bara några timmar. På sommaren är det annat, då rullar det på bra, men nu är det andra tider på året.

Dyrare råvaror kräver noggrannare prisjämförelser

De första vintermånaderna är ekonomiskt besvärliga, men Hasse Lundström kan inte heller minska tillfälligt på sin personal. Det gäller att hålla alla med jobb med tanke på sommaren. Också Hasse Lundström tar upp personalbristen inom restaurangbranschen.

Han är inte heller rädd för att säga att det är ganska besvärligt när allting har blivit dyrare. Restaurangvärlden hann inte återhämta sig tillräckligt efter coronarestriktionerna förrän det var dags för nya utmaningar.

– Branschen är tuff, jättetuff. Det är mitt fjärde år på Fyren och vi hann inte köra ett fullt år innan pandemin. Sommaren var jättefin, men i höstas steg priserna på alla råvaror. De steg helt otroligt och hastigt.

Ganska snabbt minskade också kunderna som märkte att pengarna räcker till mindre.

– Vi väljer noga alla leverantörer i dag, vi binder oss inte för längre tider och jämför priserna hela tiden.

En restaurang, fasaden fotad en grå eftermiddag i januari. Finns i Norra hamnen i Ekenäs. Byggnaden går i grått och svart. Står Fyren GH restaurants på fasaden.
Bildtext Förutom dyrare råvaror har det också blivit dyrare att hålla den stora restaurangen uppvärmd. Alla maskiner drar också mycket el.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

I Hasse Lundströms restaurang serveras buffé till lunch. Han har noga räknat vad som lönar sig; att servera färdiga portioner skulle minska på matutgifterna, men i stället skulle han behöva anställa mera serveringspersonal.

– Jag vinner inget på det, snarare tvärtom, säger Hasse Lundström.

I Ekenäs väntas många matgäster när konstmuseet öppnar

9:12

Om Hasse Lundström började om från början, men med den erfarenhet han har i dag, så skulle han göra vissa saker annorlunda.

– Jag skulle läsa ekonomi. Man bör känna till lite om bokföring och mycket annat. Jag har många gånger också saknat en kompanjon.

Chappe ser ut att hämta matgäster till Ekenäs

Trots att det är ganska lugnt i Hasse Lundströms restaurang GH Fyren nu ser han ändå med tillförsikt framåt. Sommaren är högsäsong och nu verkar det som om ruljangsen skulle köra igång lite tidigare.

– Det har redan trillat in bra med förhandsbokningar. Här kan jag tacka det blivande konstmuseet Chappe som öppnar i april. Flera grupper har hört sig för och reserverat bord. Jag tror på en livlig vår som kommer att synas i hela staden, säger Hasse Lundström.

Ett rum i ett hus som ännu inte är färdigt. På golvet ligger kablar och i bakgrunden står en stege.
Bildtext Snart öppnar konstmuseet Chappe. Den ursprungliga planen var att det öppnar i mars, men det blir i april. Några busslaster med museibesökare på väg till Ekenäs i mars har nu bokat om sin bordsreservering på Hasse Lundströms restaurang.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Intervjun är slut, klockan har hunnit bli fem på eftermiddagen och köket på restaurang Fyren har stängt eftersom det är en vardagskväll i början av en vecka i slutet av januari. Då kommer ett litet sällskap in i restaurangen. De vill ha blinier.

Till en början säger Hasse Lundström att köket dessvärre har stängt. Han har redan bytt om till privata kläder, en tröja och en dunväst, men när han ser fyra par besvikna ögon så ändrar han sig.

– Jag ska göra lite blinier till er, säger han och går in i köket för att klä på sig sina vita jobbkläder och ett mörkgrått förkläde igen.

När reportern lämnar restaurangen sitter middagsgästerna och väntar förväntansfullt på maten medan Hasses dotter serverar gästerna kannor med vatten och annat drickbart.

Diskussion om artikeln