Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många streamingtjänster sätter snart stopp för att dela konto med kompisar

Ett Netflixprogram på en skärm, någon använder en fjärrkontroll i förgrunden.
Bildtext Yle testade streamingtjänsterna med fyra enheter samtidigt. Enheterna använde tre olika nätuppkopplingar. Bildsättningsbild.
Bild: Katriina Laine / Yle

Allt fler streamningstjänster försöker hindra personer från olika hushåll att dela inloggningsuppgifter. Vi listar hur många användare som kan dela på ett konto i de populäraste tjänsterna.

Streamningstjänsten Viaplay tänker begränsa delandet av inloggning inom familjen eller kompiskretsen. I fortsättningen kan användaren titta på en direktsänd sportsändning på bara en enhet åt gången. Viaplay visar bland annat Formel 1, skidåkning och fotbollens Premier league.

Begränsningen gäller inte tv-serier och filmer.

Viaplay motiverar de nya begränsningarna med att de har svårt att investera i sporträttigheter om användarna delar inloggningsuppgifter med personer utanför sitt eget hushåll.

Också andra streamningstjänster försöker hindra användarna från sådant delande av konto som strider mot avtalsvillkoren.

Streamningsjätten Netflix planerar att under våren hindra användare från att olovligt dela konto. I fjol uppgav Netflix att hundra miljoner hushåll använder tjänsten utan att betala för den. Då hade Netflix 222 miljoner betalande användare.

Också vid Ruutu+ säger man till Yle att det finns planer på att hindra användarna från att dela konto.

– Framför allt när det gäller sport vet vi att det är vanligt att dela och vi har aktivt utvecklat en begränsning av samtidigt tittande, säger nätutvecklingschef Tero Vedenoja.

C More är en annan streamningstjänst som visar mycket sport, bland annat FM-ligan i ishockey. De har inga planer på att följa Viaplays exempel.

– Vi vet att våra kunder i viss mån delar konto med till exempel släktingar och vänner, men än så länge är mängderna så pass måttliga att vi inte har sett något skäl att reagera, säger verksamhetschef Saara Pekkonen.

HIFK firar ett mål mot Ässät.
Bildtext C More direktsänder alla matcher i FM-ligan i ishockey.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Streamningstjänsterna har också hittills oftast förbjudit delandet av kontouppgifter med personer från ett annat hushåll. I praktiken har alla ändå inte hindrat eller övervakat förbudet. Därför har många vant sig vid att dela konto med någon i sin närkrets.

De här begränsningarna gäller hos streamningstjänsterna

Yle utredde vilka streamningstjänster som redan har hindrat personer från olika hushåll från att dela inloggningsuppgifter. Vi gjorde också ett test för att se hur många enheter som kan använda tjänsterna samtidigt med samma konto.

Yle testade streamningstjänsterna med fyra olika huvudenheter, som använde tre olika nätuppkopplingar. I de tjänster som sänder sport försökte vi se på direktsända sportevenemang.

 • Inga begränsningar: Apple TV+, det går att se på en film samtidigt på minst fyra enheter.

 • Inga begränsningar: C More, direktsänd ishockey går att se på minst fyra enheter samtidigt.

 • Inga begränsningar: Disney+, det går att se på en film samtidigt på minst fyra enheter.

 • Inga begränsningar: Ruutu+, det går att se på en basketmatch på minst fyra enheter samtidigt.

 • Begränsat: Viaplay, det går att se på till exempel handboll på två enheter samtidigt.

 • Begränsat: Netflix, det går att se på en film på två enheter samtidigt, flera om man betalar tilläggsavgift.

 • Begränsat: Prime Video (Amazon), det går att se på en film på två enheter samtidigt.

 • Stoppat: Bookbeat, det går att lyssna på en bok på bara en enhet åt gången, flera om man betalar tilläggsavgift.

 • Stoppat: Discovery+, tennisens Grand Slam gick att se på bara en enhet åt gången.

 • Stoppat: HBO, det går att se på en film på bara en enhet åt gången. Det går ändå att se på samma film på flera enheter om man använder samma nätuppkoppling.

 • Stoppat: Spotify, det går bara att lyssna på musik på en enhet åt gången, flera om man betalar tilläggsavgift.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Tunnusten jakaminen kavereille päättyy näissä suoratoistopalveluissa av Miika Koskela. Översättning till svenska av Lukas Lindström.

Diskussion om artikeln