Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Opinionsnämnden friade Åbo Underrättelsers chefredaktör i fallet där artikel om lokalpolitiker stoppades

Uppdaterad 26.01.2023 19:05.
En kvinna jobbar vid sin dator bakom en glasdörr. På dörren står "Livet är lokalt".
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Tidningens chefredaktör valde att stoppa publiceringen av artikel om lokalpolitiker, efter vilket personalen anmälde sin chef till Opinionsnämnden för massmedier. Nu får chefredaktörens agerande friande beslut av nämnden.

Opinionsnämnden för massmedier har behandlat nio anmälningar som gällde bland annat en journalists ställning, hur en person som utsatts för ytterst negativ publicitet hördes samt respekt av människovärde.

I tre av fallen blev det fällande beslut och i sex av fallen friande beslut.

För tidningen Åbo Underrättelser blev det friande beslut. Anmälan gällde chefredaktör Tom Simolas agerande och gjordes av redaktören som skrivit artikeln och åtta andra redaktörer vid Åbo Underrättelser.

Chefredaktören hade fattat ett beslut om att stoppa publiceringen av en färdigt skriven uppföljande artikel till en granskning av en stadsfullmäktigeledamot i Åbo.

Tidningens chefredaktör hade enligt opinionsnämnden journalistiska grunder för att låta bli att publicera intervjun med en lokalpolitiker.

Beslutet var väntat

Annina Suominen som är huvudförtroendeperson på ÅU Media konstaterar att beslutet var relativt väntat och att personalen nu får acceptera Opinionsnämndens beslut.

Majoriteten av ÅU:s journalister gjorde en anmälan eftersom vi ville att en utomstående part skulle utreda vad som hade hänt, skriver Suominen till Yle Åboland.

Hon skriver också att ärendet diskuterats internt innan anmälan lämnades in i slutet av augusti, men att journalisterna tyvärr inte fick något klargörande av chefredaktören.

Nya Åland, Keskisuomalainen och MTV prickas

Övriga friande beslut gavs till Itä-Savo, Komiat, Ilkka-Pohjalainen, Helsingin Sanomat och STT.

Fällande beslut gavs till Nya Åland, tidningen Keskisuomalainen och MTV.

I Nya Ålands fall handlade det om att tidningen inte genuint eftersträvade ett samtidigt hörande av anmälaren, som fick mycket negativ publicitet i en artikel. Anmälaren hördes i efterhand genom att man publicerade hennes eget ställningstagande samt en intervju där anmälaren fick dementera de påståenden som framförts om henne.

För tidningen Keskisuomalainen gällde fällandet ett kränkande kåseri och för MTV ett fall då ett sakfel inte ändrades genast trots korrigeringsbegäran.

Opinionsnämnden för massmedier (ONM) är ett organ som grundats av medieutgivare och journalister. ONM har till uppgift att tolka god journalistisk sed och försvara yttrande- och publiceringsfriheten.

Artikeln har uppdaterats med kommentarer av Annina Suominen, huvudförtroendeperson på ÅU Media.