Hoppa till huvudinnehåll

Sport

15-åriga Janna Jyrkinens jättesuccé inför hemmapubliken i EM – är på skrällartad åttonde plats inför lördagens friprogram: ”Kunde njuta av stunden”

Uppdaterad 26.01.2023 18:18.
Programmet är inte längre tillgängligt
Janna Jyrkinen glänste i EM i konståkning - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den höjda näven direkt efter kortprogrammet talade för sig. Blott 15-åriga Janna Jyrkinen fixade sitt svåra kortprogram galant på EM-isen i Esbo och tog sig till lördagens friprogram med klar marginal.

Inför säsongen hade de flesta nog väntat sig att en klart mer rutinerad damåkare skulle få representera Finland i konståknings-EM i Esbo.

Men det blev i stället stortalangen Janna Jyrkinen som tog hand om platsen. Och väl ute på EM-isen darrade 15-åringen inte det minsta.

Jyrkinen lyckades genomföra nästan alla moment med bravur och tilldelades poängen 60,77 för sitt kortprogram. Villmanstrandsåkarens rekord ligger på 62,35.

– Oj vad glad man blir för hennes skull, man är rörd, konstaterade Yle Sportens kommentator Marianne Nyman i direktsändningen.

– Hon är otroligt säker på det tekniska, det är en glädje att se hur omsorgsfullt hon gör varje element, kompade experten Pernilla Böhling.

Nervositeten släppte på isen

Dagens 24 bästa får åka i lördagens friprogram och på den fronten var det aldrig spännande för Jyrkinens del. Hon var högt uppe i resultatlistan inför grupperna med de högst rankade åkarna.

Till slut blev Jyrkinens placering åttonde, ett kanonläge inför friprogrammet.

– Publiken var högljudd och det hjälpte mig mycket. Jag är bara så glad, säger Jyrkinen till Yle.

– Jag var spänd inför tävlingen, men ute på isen släppte det. Jag kunde njuta av stunden.

Janna Jyrkinen i konståknings-EM.
Bildtext Janna Jyrkinen tog för sig inför exalterade Esboläktare.
Bild: Tomi Hänninen

En slutplacering bland de tio bästa vore en fullträff för finländsk konståkning. Då skulle Finland få ställa upp med två damer i EM nästa år.

Georgiens Anastasia Gubanova är etta inför lördagen med poängen 69,81. Belgiska förhandsfavoriten Loena Hendrickx fick nöja sig med en andraplats, ett par poäng bakom Gubanova.

Friprogrammet sänds på Yles kanaler på lördag med start klockan 13.

– Det är lättare att gå vidare nu efter dagens lyckade insats. Kortprogrammen är alltid lite nervigare för mig, så det är skönt att nu få fokusera på friprogrammet, summerar Jyrkinen.

Diskussion om artikeln