Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Var det förlustfyllda resan till Schweiz som väckte HIFK? Kritiserade sportchefen om vändpunkten: ”En fin chans att bli mer sammansvetsade”

Otso Rantakari firar mål med lagkamrater.
Bildtext HIFK har spelat åtta matcher sedan Spengler Cup – och tagit poäng i alla.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Höstens stora krislag toppar plötsligt formtabellen i hockeyligan. Helsingfors IFK:s sportchef Tobias Salmelainen förklarar hur det gick till.

HIFK gick in i ligasäsongen med en av seriens dyraste spelartrupper. Något som var svårt att tro då man såg laget spela ishockey på hösten.

Både tränaren Ville Peltonen och Tobias Salmelainen kunde börja höra krav på deras avgång från höger och vänster. När hemmapubliken buade ut sina egna kunde Peltonen inte kalla det oförtjänt.

– Vi förtjänade allt det som gick att höra från publiken, sa Peltonen efter att KalPa nollat IFK i slutet av oktober.

Sedan dess har det hänt saker. Som vändpunkt kan ett inte så framgångsrikt besök till Schweiz pekas ut.

Gör nu mål på sina chanser

Att ett formsvagt HIFK som höll på att halka utanför slutspelskampen skulle spela i klassiska mellandagsturneringen Spengler Cup i Davos ifrågasattes av många.

Rent resultatmässigt gick det inte bra där heller. Det blev ett snabbt respass för Finlands representant efter tre förluster på lika många matcher.

Men därefter har spelet rullat på bra. HIFK är etta i formtabellen både sett till de senaste fem- och de senaste tio matcherna.

– Att få samlas och lämna vardagen en stund är samtidigt en fin chans för laget att bli ännu mer sammansvetsade, tycker sportchef Salmelainen i en intervju med Yle Urheilu.

Framför allt är det målskyttet som man fått fason på. Sett till förväntade målmängder underpresterade laget på hösten – i de tio senaste matcherna har man varit målfarligast i hela serien.

– Att anfallsspelet lossnat är förstås en stor faktor. Nu har vi fått in puckarna, vilket var vårt problem i början av säsongen, konstaterar Salmelainen.

Hyllas för tålamodet

Den ökade målproduktionen betyder att flera viktiga anfallspjäser börjat hitta formen. Namn som kan lyftas fram är bland annat Julius Nättinen med 13 poäng på de nio senaste matcherna och hemvändaren Kristian Vesalainen med elva pinnar på de nio senaste.

– En viktig detalj är att vårt omklädningsrum är fullt av killar som glädjer sig för att deras kamrater lyckas. Det är det som allt handlar om.

Yle Urheilus expert Topi Nättinen påminner om att HIFK fortfarande står för ojämna prestationer. Samtidigt ska man ha en eloge för att inte ha stått för några förhastade beslut kring till exempel tränarfrågan tidigare den här säsongen.

– Det verkar som att man till slut fått spelet att flyta. Tålamod är sällsynt inom elitidrott och därför är det fint att se att man i en så där stor klubb lät bli att sparka tränaren mitt i säsongen, hyllar Nättinen.

Diskussion om artikeln