Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bostadsmarknaden i östra Nyland är tillbaka i normalläge efter coronaårens uppsving

Uppdaterad 26.01.2023 18:52.
Utsikt över några hus och skogen.
Bildtext Den som verkligen vill köpa en bostad låter sig inte stoppas av höjda räntor eller elpriser, men fastigheten ska helst vara i gott skick så som dessa nya hus i området Nickby gård. Arkivbild.
Bild: Dayana Atazhanova / Yle

Det är inte längre lika stor tävling om bostäder och hus i Östnyland. Höjda räntor och elpris är saker som får köparna att tänka till, men hindrar inte alla affärer.

Fastighetsmarknaden i Östnyland har länge gått het och under de senaste två åren har nästan alla objekt som kommit till försäljning i Östnyland gått åt mer eller mindre genast.

De bostadsmäklare som Yle Östnyland pratat med säger att bostadsmarknaden i östra Nyland nu är tillbaka i normalläge efter coronaårens uppsving.

Det här är en bra sak speciellt för köparna.

– Nu hinner köparna fundera om det verkligen är rätt hus eller lägenhet för dem, utan att vara rädd att en annan köpare genast sveper in ifall man väntar i mer än tio minuter med beslutet, säger Lotten Andersson-Holmi som är vd för en fastighetsförmedling med objekt runt om i regionen.

Ett nyt daghem i gult och en massa höghus i bakgrunden.
Bildtext Västra åstranden är ett område i Borgå där många nya hus byggts under de senaste åren. Arkivbild.
Bild: Yle/ Emilia Åberg

Mäklaren Peter Kristjankroon konstaterar att december och januari är de tystaste månaderna under året då det kommer till fastighetsaffärer. Men då han tittar tillbaka till hösten konstaterar han att många hus i regionen bytt ägare.

– Vi har gjort ett bra resultat och kör på ungefär samma nivå som året innan.

Räntor på lånen är ett ämne som kommer upp då folk funderar på att köpa fastigheter i alla tider, men extra mycket nu då de stigit.

– Vi har ju haft onormalt låg ränta, som många förstås hunnit vänja sig vid. Nu kan man istället säga att vi har en normal, frisk ränta. Jag tror inte det direkt påverkar affärerna, säger Kristjankroon.

En person öppnar dörren in till et köksskåp i en hyreslägenhet.
Bildtext Bostäder och hus som kräver renovering går inte åt lika snabbt som hus som är inflyttningsklara. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Också Lotten Andersson-Holmi påpekar att räntorna inte har varit normala under de senaste åren. Och fast de nu höjts en del skrämmer det inte de som verkligen vill köpa.

– Det lönar sig alltid att fundera över vad man har råd med. Men om man jämför med hur höga räntorna någon gång i tiderna var är de inte väldigt höga för tillfället, säger Andersson-Holmi.

Det är en hel del köpare i rörelse som är ute efter sin första egna bostad, och de är intresserade av mindre bostäder Men också allt där emellan går åt om priset är rätt, för det finns alltid folk som vill byta till mindre eller större.

– Det som lockar mest i dagens läge är om du inte behöver göra stora renoveringar.

Lotten Andersson-Holmi tror att det hänger ihop med att köpare nuförtiden måste ansöka om två olika lån om huset ska renoveras, alltså ett bostadslån och ett separat lån för renoveringen.

Muuttokuormaa siirretään.
Bildtext En del unga vill inte betala hyra utan köper en egen lägenhet redan under studietiden. Arkivbild.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Peter Kristjankroon som säljer objekt på olika håll i Östnyland tycker sig till och med se en trend där allt yngre personer köper sin första bostad.

– Till och med sådana som ännu studerar har köpt sin första lägenhet. Det skiljer sig förstås från individ till individ hur man har betalningsförmåga och säkerheter, men många unga är väldigt målmedvetna.

Andersson-Holmi säger att elpriserna är ett ämne som nu diskuteras extra mycket med kunderna. Om huset är eluppvärmt nämner hon det för köparen, men hon säger att det också lönar sig att titta på förbrukningen.

– Ett eluppvärmt hus kan ändå ha förmånliga boendekostnader. Fjärrvärmens kostnader har också stigit och då ska du ändå betala elen utanpå det, så ett eluppvärmt hus är inte alltid det sämsta alternativet, säger hon.

Diskussion om artikeln