Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Överkapacitet på Mirka leder till att bolaget lånar ut personal för andra samhällsuppgifter

Uppdaterad 27.01.2023 14:32.
Mirkas fabrik i Karis.
Bildtext Mirka tänker utanför boxen då det kommer till resursanvändning.
Bild: Maria Wasström/Yle

I stället för att ha uttråkade anställda som bara rullar tummarna, kommer Mirka att låna ut sin personal till andra. Det är ett sätt för oss att göra lokal välgörenhet, konstaterar Mirkas vd Stefan Sjöberg.

För tillfället råder ett lite osäkert läge på marknaden och det här syns även inom Mirkas produktion som tillfällig överkapacitet. Men bolaget vill vända det nuvarande läget till något positivt och konstruktivt.

Produktionspersonalen kommer under de närmaste veckorna att erbjudas möjligheten till ersättande arbete för det egentliga produktionsarbetet i form av dagsverk för lokal välgörenhet.

– Man kan hantera en överkapacitet på olika sätt och vi har försökt vara lite kreativa och se om det finns andra alternativ att använda våra pigga medarbetare. Tanken är att vi kan låna ut dem till något som är enkelt att hjälpa till med, konstaterar vd:n Stefan Sjöberg.

Sjöberg nämner till exempel frivilligorganisationer och äldrevård som möjliga ställen där deras personal kunde hjälpa till.

– Vi kan inte bli vårdare, men kanske vi kan hjälpa till med något annat. Just nu håller vi på att lösa de praktiska frågorna så att vi inte får några problem med kollektivavtal, försäkringar eller arbetarskyddet.

– De får full lön från Mirka och de lånas ut för att hjälpa till tillfälligt. Det kan handla om några dagar, en vecka eller två.

man framför utställningsmonter
Bildtext Stefan Sjöberg kan tänka sig att andra bolag också tar modell av Mirka.
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Idén kom inifrån bolaget och ska börja testas från och med nästa vecka ifall allt det praktiska kan lösas. Sjöberg säger att det för personalen är fråga om ett frivilligt arrangemang.

– När man har extra kapacitet kan det vara tråkigt och omotiverande då man har för lite att göra, så det kan vara ett sätt att hålla upp farten och humöret.

– Vi har en duktig personal som vi har rekryterat med stor möda och lärt upp till sina arbetsuppgifter. Vi vill inte ta risken att förlora folk i onödan.

Diskussion om artikeln