Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Så här ser Nagu-Korpo linjens nya färja ut – färjan tas i bruk i slutet av februari, men den verkliga nyttan märks först i sommar

Den nya färjan mellan Nagu och Korpo anlände till Pärnäs på torsdagen och väntas tas i trafik i slutet av februari. Nu ska systemen köras in och personalen få en utbildning i hur färjan ska köras.

Finferries tog emot den nya färjan vid varvet i Polen den 20 januari och nu har den bogserats till Nagu och ska köras in.

– Jag har bara sett den tidigare på varvet i Polen, så det är väldigt trevligt att den nu är här. Bildäcket är klart och tydligt, här finns inga bilhyllor eller instängda vrår, så jag tror att också kunderna kommer att tycka om den, säger Mats Rosin, verkställande direktör på Finferries.

Dieselmotor
Bildtext Den nya färjan har även dieselmotorer, så den går att köra också vid eventuella strömavbrott.
Bild: Arash Matin / Yle

Färjan är 70,2 meter lång, 13,9 meter bred och 2,5 meter djup. Vajerfärjan rymmer 52 personbilar och upp till 200 passagerare.

Den nya färjan heter officiellt L-317, men kommer troligtvis att gå under namnet Nagu-Korpo-färjan som sina föregångare, konstaterar Rosin.

– Det här en hybridfärja som körs på batteri, sen har den också dieselaggregat och de kan användas vid till exempel elavbrott, hårt väder eller om det är mycket is.

”Vi låter ingen köra färjan, som inte är kapabel till det.”

En del skärgårdsbor har varit oroliga över att den nya färjan, som är en vajerfärja, inte har samma kompetenskrav för besättningen som de tidigare färjorna har. Men Rosin påpekar att alla färjförare kommer att få en utbildning, så att förarna har den kompetens som krävs.

– Det finns många dylika färjor på över 30 ställen i Finland, det som är nytt är att det är en hybridfärja som man kör på landström. Det finns ingen formell utbildning på institut för att köra en sådan här färja, utan det är operatören, alltså Finferries, som ska ordna en utbildning, säger Rosin.

Finferries utbildningsprogram består av fyra olika delar och efter genomgången utbildning får personen ett certifikat. I utbildningen används bland annat simulatorer där personalen i praktiken får öva på att köra ekologiskt och hur de ska agera i olika farosituationer.

– Vi låter ingen köra färjan, som inte är kapabel till att göra det. Det kan man vara helt lugn över, säger Rosin.

Finnfarries
Bildtext Färjan har propelleraggregat både i fören och aktern, så att färjan kan svänga 360 grader.
Bild: Arash Matin / Yle

Den verkliga nyttan märks först i sommar

Den nya färjan tas i trafik i slutet av februari, förutsatt att alla inkörningar och personalens utbildning är klar. Men Rosin tror att den verkliga nyttan av en större färja märks först till sommar, då stugsäsongen kommer i gång.

– Nu vintertid är inte behovet lika stort, men jag tror att tidvis på sommaren kommer kunderna att uppskatta att vi har en större kapacitet på linjen, säger Rosin.

Men vad tycker då skärgårdsborna själv om den nya färjan. Yle Åboland har talat med några skärgårdsbor i färjkön.

– Den ser väldigt stor och fin ut, kanske alla får rum sen. På sommaren kör jag ganska ofta till Nagu, så då är det bra med en större färja, säger Korpobon Helena Walldén.

– Den är stor, mycket större än man kunde tro. Det är bra med kapacitet att den kan ta flera bilar, men det är ju lite tråkigt att det ska vara en vajerfärja. Jag kör själv vajerfärja mellan Kivimo och Roslax och där passar vajerfärjor, men här tycker jag att det passar bättre med riktiga färjor, säger Gabriel Sjöberg från Houtskär.

Färja
Bildtext Den nya färjan har plats för 52 personbilar, medan Prostvik 1 endast har plats för 30 personbilar åt gången.
Bild: Arash Matin / Yle

Diskussion om artikeln