Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fis har inte stängt dörren för ryskt deltagande i skid-VM – enligt NRK vill norska idrottarrepresentanten att avstängningen hävs

Astrid Jacobsen med stavarna i luften.
Bildtext Astrid Uhrenholdt Jacobsen har representerat norska idrottare på möten med IOK.
Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press

I ett mejl till Expressen uppger Fis att frågan om belarusiska och ryska idrottares deltagande i VM ska tas upp på ett möte. Norska idrottarrepresentanten Astrid Uhrenholdt Jacobsen ska enligt NRK ha talat för att avsluta avstängningen.

I går kom Internationella olympiska kommittén med en förnyad syn på belarusiska och ryska idrottares deltagande i OS.

Nu ska man utreda om idrottarna kunde återvända under neutral flagg. Förutsättningen ska vara att de inte stött kriget i Ukraina och följer antidopningsreglerna.

Beslutet har väckt starka reaktioner i idrottsvärlden.

På torsdagen öppnades en väg att kvala in till OS för de avstängda idrottarna, då de välkomnades till Asiatiska spelen. Internationella skidförbundet IBU slår i sin tur fast i ett uttalande att man inte kommer att häva sin avstängning.

Fis har inte bestämt sig

Hur man tänker hos Internationella skidförbundet Fis är däremot oklart. Förbundet har inte kommit med något liknande uttalande som IBU efter gårdagens besked från IOK.

I ett mejl till svenska Expressen svarar Fis däremot att läget är öppet.

”Fis har noterat beskedet och rekommendationerna från IOK och kommer att ha hänsyn till det nästa gång ämnet diskuteras av Fis-rådet”, lyder beskedet till tidningen.

Också Aftonbladet har fått samma budskap. Bland svenska skidåkare är bojkott ett alternativ ifall Fis öppnar dörren för ryssarna.

– Hundra procent. Jag hoppas också att jag står för det om jag har en VM-start och ryska idrottare skulle välkomnas. Då hoppas jag att jag är så pass rakryggad att jag kan ta det beslutet, säger Linn Svahn till SVT.

– Jag tror garanterat det skulle bli snack om bojkott i så fall (ifall Ryssland får vara med), från många av de svenska åkarna, menar Jens Burman för Expressen.

Norskt ja till ryska idrottare?

NRK uppger i sin tur att tongångarna inte är riktigt likadana från norskt håll.

Enligt flera källor till kanalen har ledaren för den norska idrottarkommittén, tidigare längdstjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen, talat för att välkomna tillbaka de ryska och belarusiska idrottarna i ett möte med IOK.

Jacobsen ska enligt uppgifterna ha poängterat sin medvetenhet om de problem i idrottsvärlden som det brutala kriget orsakar. Men samtidigt ska hon ha uttryckt en önskan om att idrottare inte ska uteslutas utifrån vilket pass de har.

NRK har inte kunnat nå Jacobsen. De andra medlemmarna i kommittén har hänvisat till henne.

Svenske skidskytten Sebastian Samuelsson har representerat IBU på IOK:s möten. Han märkte att många var beredda att låta ryssarna tävla under neutral flagg, precis som IOK uppgav i gårdagens uttalande.

– IOK hade ett digitalt samtal med flera utövarrepresentanter förra veckan och jag förstod redan då att vindarna blåste åt det här hållet. Men jag tycker att det är fel beslut, konstaterar Samuelsson.

Diskussion om artikeln