Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Det råder en allmän tillit, ett lugn och en hederlighet här” nya Kronobydirektören Marcus Henricson positivt överraskad av livet i Österbotten

Man i kontor.
Bildtext Marcus Henricson vikarierar som kommundirektör i Kronoby i sex månader.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Flyttade tillbaka efter 15 år i Borgå.

Det kommande halvåret ska Marcus Henricson vikariera som kommundirektör i Kronoby. Efter 15 år i Borgå ser han på Österbotten med lite nya ögon och han skryter på hela regionen.

Henricson växte upp i Kronoby och jobbade som kommundirektör i Korsholm 2002-2007. Nu är två av tre döttrar utflugna och familjen beslöt att återvända till Österbotten och den här gången Jakobstad.

– Vi hade höga förväntningar men livet i Jeppis är ännu bättre än vi hade tänkt oss, säger Henricson.

Han säger att familjen trivdes jättebra i Borgå, men att livsrytmen är mycket lugnare på nya hemorten.

– Det är svårt att sätta fingret på det men det har något med lugnet och rytmen att göra, och att folk allmänt taget är ganska harmoniska och mår ganska bra. Det gör att livet känns skönt helt enkelt.

Har Österbotten förändrats mycket sen ni senast bodde här?

– Både ja och nej. Det är klart att många fenomen från stora världen har kommit hit också. Det talas till exempel mycket i dag om ungdomars illamående. Det har också kommit hit. Och det talas om att folk är stressade på sina jobb och i sin vardag. Det har inte kommit hit i samma grad som i huvudstadsregionen.

Lite gnäll och mycket effektivitet i Kronoby

Henricson var själv fullmäktigeledamot i Kronoby kommun åren 1997 till2000, och en del politiker från den tiden är fortfarande med i dag.

– I fullmäktige satt jag bredvid Henrik Huhta (Saml) då, så ja det finns de som är med.

Henricson var kommundirektör i Borgå fram till 2009 och efter några år på Fontana Media har han nu i tio års tid varit egenföretagare. Hittills har han under den perioden alltid tackat nej till jobberbjudanden. Men då Kronoby nu tog kontakt blev det ja.

– Tydligen klappar mitt hjärta för Kronoby, säger Henricson

Henricson kommer att jobba några dagar parallellt med ordinarie kommundirektör Malin Brännkärr innan hon blir moderskapsledig. Men han har redan hunnit bekanta sig med kommunen genom att vara med på ett styrelsemöte.

– En uppfattning folk har om Kronoby är att de bara bråkar. Det skulle jag säga inte stämmer längre.

Enligt Henricson var det god stämning på mötet och politikerna skämtade och bjöd på sig själva.

– I politiken finns förstås olika åsikter som strider sinsemellan, och det kallas demokrati. Men allmänt taget gjorde folk vad de kunde för att hålla upp humöret.

Överlag har Henricson fått uppfattningen att förvaltningen i Kronoby kännetecknas av effektivitet

– Lite gnäll och mycket görande, säger han.

Skola, flygplats och Kronoporten viktiga

Henricson kommer enligt planerna att vikariera ordinarie kommundirektören Malin Brännkärr i sex månader.

– På ett halvt års vikariat gör man inga stora revolutioner utan det handlar om att föra fram aktuella projekt, se till att saker och ting går framåt och att allting sköts på ett bra sätt.

Henricson nämner bygget av Terjärv skola som ett viktigt projekt. Utöver det gäller det att lobba för flygtrafiken och satsa på till exempel näringsliv. Delvis hänger de ihop med de satsningar på industri som är på gång i grannstaden Karleby.

– Vi har nya Kronoporten-området på gränsen mellan Kronoby och Karleby, det blir ett jättebra område, tar Henricson som exempel.

Harmoniska och bofasta invånare regionens styrkor

En fördel som hela Jakobstadsregionen har enligt Henricson är det starka sociala kapitalet.

– Det är en sak som jag tror att många som har bott här länge inte riktigt ser, folk är lite hemmablinda.

Henricson säger att inte heller han vet exakt vad styrkan handlar om, men beskriver det så här:

– Det råder en allmän tillit i samhället, ett lugn och en allmän hederlighet.

Det ger enligt Henricson också en bra grogrund för företag.

– En annan styrka är att man har en ganska bofast befolkning som trivs här. För kunskapsintensiva företag är det en bra miljö att etablera sig i för man vet att man har tillgång till duktig personal med hög arbetsmoral och som troligen inte kommer flytta bort i första taget.

Diskussion om artikeln