Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Chipshyllor i en butik.
Bildtext Många läkare efterlyser nu högre skatt på onyttig mat på grund av ökad förekomst av fetma.
Bild: Silja Viitala / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Allt fler är överviktiga

Två av tre kvinnor över 30 år är överviktiga och tre av fyra män likaså. Men övervikten har under senare tid ökat speciellt bland dem i åldern 18–29 år.

Läkare säger att siffrorna är alarmerande och att något måste göras nu. Många läkare poängterar att problematiken inte är individernas fel, utan snarare systemet.

Läkare efterlyser därför en saftigare prislapp på ohälsosam mat och mer fokus på hälsosamma och klimatvänliga livsmedel.

Niinistö: Inga tecken på rysk press på Erdoğan

Den turkiska oviljan att godkänna Finland och Sverige i Nato har fått många att undra om Ryssland ligger bakom Turkiets motsträvighet. Det tror inte president Sauli Niinistö.

Niinistö säger till Yle att han hållit en viss distans till Natodiskussionerna för att inte ge en bild av att vi ”bönar och ber”. Men snart kan det behövas en rak diskussion ”man till man”, säger Niinistö. Han syftar på diskussioner mellan honom och Recep Tayyip Erdoğan.

– Om inget händer efter det turkiska valet i maj måste vi en gång för alla få reda på var skon klämmer och hur vi får det att lätta.

Partier vill satsa på utbildning

Alla riksdagspartier vill satsa mer på undervisningen under nästa regeringsperiod, visar Yles enkät. En del talar mer om ökad satsning på grundskolan och andra stadiet, medan andra vill satsa på högskolorna.

Men speciellt frågan om barn och ungas matematikkunskaper har väckt uppmärksamhet på senaste och många efterlyser mer stöd för just den här undervisningen.

– När jag kom till skolan år 2001 var vi på topp i Pisaundersökningarna. Sedan infördes trestegsstödet och efter det började man märka en förändring. Det skulle satsas väldigt mycket på de svaga eleverna – och det är jättebra – men sedan har man glömt bort de starka eleverna, säger matematikläraren Susanne Bergström-Nyberg.

Dom i exceptionellt underrättelsefall i dag

I dag på eftermiddagen faller domen i ett fall där tre journalister vid Helsingin Sanomat åtalas för röjande av statshemlighet och försök till röjande av statshemlighet.

Allt bottnar i en artikel från december 2017, och en serie efterföljande artiklar, om det mycket hemliga Signalunderrättelsecentrets verksamhet. Enligt åklagaren innehöll artikeln sekretessbelagd information som borde ha hållits hemlig.

Försvaret menar att informationen i artikeln var offentlig och att tidningens läsare hade rätt att få ta del av informationen.

EU planerar nya krigssanktioner

EU kan vara på väg att införa nya, omfattande sanktioner mot Belarus med motivationen att landet stöder Rysslands invasion av Ukraina.

Det rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg som sett dokument om sanktioner som liknar dem som införts mot Ryssland. Bloomberg rapporterar också att nya sanktioner mot Ryssland förbereds.

Även Japan meddelar att man skärper sanktionerna mot Ryssland efter gårdagens dödliga robotattacker mot Ukraina. Läs det senaste om kriget i Ukraina här.

Väder

Det är uppehåll och klart på många håll. I landets södra och mellersta delar är det mellan -3 och -12 grader. Mest svag vind.

I norr är det mellan -5 och -15 grader, i Lappland lokalt kring -20. I mellersta och norra Lappland tidvis snöfall. Svag eller måttlig vind.