Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Brottsmisstänkt kapten på Baltic Princess fortsätter sitt arbete som vanligt

Uppdaterad 27.01.2023 08:50.
kryssningsfartyg.
Bildtext Baltic Princess.
Bild: Arash Matin / Yle

Baltic Princess kapten misstänks bland annat för försummelse av räddningsåtgärd i samband med en olycka där en person föll i havet från fartyget i november. Trots brottsmisstankarna kommer kaptenen att fortsätta med sina nuvarande arbetsuppgifter.

Kaptenen misstänks också för underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap.

Helsingin Sanomat rapporterar att kaptenen kommer fortsätta sitt arbete som vanligt. Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd bekräftar uppgifterna för Yle.

Västra Finlands sjöbevakningssektion presenterade brottsmisstankarna på onsdagen då man blivit klar med förundersökningen. Utredningen har att göra med hur räddningsoperationen sköttes då en person föll i havet från fartyget i november.

Nöjd vill inte i det här skedet kommentera om situationen har lett till att man omvärderat hur man instruerar besättningen.

På frågan om hur personalen har tagit emot informationen om brottsmisstankarna som riktas mot kaptenen svarar Nöjd:

– Kaptenen i fråga är mycket erfaren och professionell. Han är också omtyckt av personalen.

Varför drog räddningsoperationen ut på tiden?

Den försvunna passageraren hade klättrat upp på fartygets räcke och fallit i havet nästan omedelbart. Varken fartygets kapten eller besättningen hade sett personen falla i havet.

Därför dröjde det innan man larmade sjöräddningen.

Mannen föll i havet natten mellan den 17 och den 18 november vid klockan tre på morgonen. Sjöräddningscentralen larmades om händelsen vid klockan sju.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Rikoksista epäilty Baltic Princessin kapteeni jatkaa tehtävässään som är skriven av Päivi Leppänen. Artikeln är översatt och bearbetad av Maj Lundström.