Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ähtäri Zoo förbereder sig på att skicka tillbaka jättepandorna till Kina

Uppdaterad 27.01.2023 10:37.
Pandorna i Etseri kan skickas tillbaka till Kina - Spela upp på Arenan

Förberedelserna för att skicka tillbaka jättepandorna Lumi och Pyry till Kina från Ähtäri Zoo är i gång. Tidtabellen är oklar.

Djurparken meddelar om saken i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan var det tal om att staten kanske skulle lägga flera miljoner euro på att rädda pandorna så att de skulle få vara kvar i Etseri.

Senare bekräftade ändå jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) att det här inte kommer ske.

I samband med den här nyheten fattade Ähtäri Zoos styrelse beslutet att inleda förberedelser för att lämna tillbaka Lumi och Pyry till Kina.

– I går sa jag till Lumi och Pyri i pandahuset att det kan hända att deras hem ändrar, säger Ähtäri Zoos vd Arja Väliaho till Yle Uutiset.

Inget slutligt beslut ännu

Beslutet att inleda förberedelserna togs den 25 januari. Något slutligt beslut om att skicka tillbaka pandorna har ändå inte fattats. Planen är att göra det under ett styrelsemöte den 28 februari.

För tillfället utreder en arbetsgrupp vid Jord- och skogsbruksministeriet, Finansministeriet och Utrikesministeriet pandornas framtid.

Djurparken har inte varit i kontakt med ministerierna sedan styrelsemötet i onsdags.

– Det handlar om djurparkens egna beslut, säger styrelseordförande Riso Sivonen om valet att förbereda transport av pandorna.

– Under den kommande månaden klarnar pandaavtalet för det här företaget. Vi har fortfarande en månad på oss att hitta en lösning, säger för sin del Ähtäri Zoos vd Arja Väliaho.

Djurparken räknar med att pandorna klarar resan

För några dagar sedan var det tal om att det inte är möjligt att skicka tillbaka pandorna eftersom det är för svårt. Ähtäri Zoo bedömer ändå att pandorna skulle klara resan och att deras välbefinnande inte skulle äventyras.

Att behålla pandorna kan bli för dyrt, konstaterar styrelseordförande Risto Sivonen i dagens pressmeddelande. Djurparken har inte lockat lika många besökare som före pandemin och samtidigt har man samlat på sig skulder, bland annat till Kina.

Pandornas underhåll kostar nämligen drygt 1,5 miljoner euro per år.

Pandorna Lumi och Pyri var en gåva av Kina i samband med Finlands 100-årsdag år 2017. De bor i Ähtäri Zoo under ett hyresavtal som gäller i 15 år, vilket betyder att avtalet är i kraft ännu i tio års tid.