Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Streamaren Viking Dufvelin vill nå ut till världen från sin etta i Sibbo: ”Det är mycket svårt att hålla kvar tittarnas intresse”

Viking Dufvelin tittar in i kameran och ler. Han står vid sitt skrivbord framför sin mikrofon.
Bildtext Hela världen kan bli Viking Dufvelins arbetsfält då han sänder på engelska.
Bild: William Salonen

I två år har han livnärt sig på att streama – ett socialt jobb där han själv bestämmer när han jobbar och vad han streamar.

– Alright, welcome in everybody! Hur far det Beni?

Viking Dufvelin har fullt upp med att hälsa på alla som dyker upp i hans chatt då han direktsänder från arbetshörnan i den städade enrummaren i Söderkulla i Sibbo. Han har precis flyttat från Borgå men hemmet är redan hemtrevligt. Det som avgör var han bor är hur snabb internetförbindelsen är. Vissa dagar är hans sändningar sju timmar långa. Han har också testat på att streama i 24 timmar.

– En vanlig dag vaknar jag onödigt sent, där vid elva-tolv tiden. Jag existerar i två timmar, förbereder mig och sedan streamar jag i fyra till sju timmar. Efter det gör jag andra saker.

Han har varit intresserad av streamning ända sedan han var liten då han kollade på olika videon på Youtube.

– Jag testade på att streama och lyckades bra.

Dufvelin började streama på allvar för två år sedan och nu är det hans yrke.

– Det svåraste är att upprätthålla en konstant diskussion. Ibland finns det stunder då ingen annan pratar eller stunder då ingen annan är på plats men ändå ska jag uppehålla ett intresse bland tittarna.

Inkomsterna är osäkra men med hjälp av sponsorer och samarbeten klarar han sig. Kniper det till kan han alltid extraknäcka som ordningsvakt eller kock.

Viking Dufvelin pratar i mikrofonen och tittar på sina skärmar.
Bildtext Under en sändning diskuterar han med sina tittare och spelar olika spel som de kan följa med.
Bild: Lone Widestam / Yle

Det finns flera olika streamningsplattformar, Dufvelin sänder på Twitch och går där under namnet Wizardlotion. Han streamar videospel som till exempel Apex Legends och flera olika skräckspel.

Förutom engelska, som är det språk han främst pratar under livestreamen, pratar han också svenska, finska eller estniska med sina tittare.

Vad är Twitch?

Det bästa med att streama är enligt Dufvelin att han själv får bestämma hur hans arbetsdag ser ut. Han kan också själv bestämma vad han streamar.

Fingrar på ett tangentbord som lyser.
Bildtext Viking Dufvelin har 2400 följare på Twitch, över 1000 på Twitter och ungefär 300 på Youtube.
Bild: William Salonen

– Det är ett roligt jobb där jag får göra det jag tycker om och har samtidigt sällskap och kan diskutera med andra. Det här yrket har inte några hinder – du kan bli hur stor som helst.

– Och jag får sova länge, tillägger Dufvelin med ett skratt.

Ett krävande jobb

Det är ändå en viss typ av person man ska vara för att kunna ha streamning som sitt yrke menar Dufvelin. Och han rekommenderar det inte för alla.

– Om du vill ha det som hobby, ska du absolut testa på det men det är ett så pass annorlunda jobb att om du strävar efter en karriär passar det inte alla sorters personer.

Ett skrivborde med två skärmar, en lysande dator, lysande tangentbord och en mikrofon.
Bildtext Viking Dufvelins setup.
Bild: William Salonen

Då man streamar har alla plattformar egna regler men Viking Dufvelin har också satt upp egna regler. Åldersgränsen för att följa honom är arton år och Dufvelin är mån om att alla ska komma överens. Om det är någon som inte kan uppföra sig blir hen utkastad.

– Man ska vara sträng och strikt. Ibland krävs det snabba lösningar ifall någon inte kan bete sig, men man måste sköta sig.

Dufvelin har hittat sitt drömjobb och tänker fortsätta så länge det bara är möjligt. Åtminstone tills han är 60 år.

Artikeln är skriven utifrån en intervju som Yle Östnylands praktikant William Salonen har gjort.

Sibbobon Viking Dufvelin har streaming som yrke

4:29