Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetslösheten ökade i Jakobstadsregionen och Sydösterbotten – minskade i Vasaregionen

Fartyg vid kajen i Karleby hamn, silverstenshamnen
Bildtext Att östhandeln stannade upp märks konkret i Karleby hamn och inom logistikbranschen, säger man på TE-byrån.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Arbetslösheten i Österbotten och Mellersta Österbotten ökade en aning i december. Permitteringar utfördes i Karleby, Jakobstad och i Sydösterbotten.

Drygt tusen fler var utan arbete jämfört med läget i november. Jämfört med december 2021 var det nu 44 personer fler som var arbetssökande.

Arbetslöshetsgraden på NTM-centralens område (= Österbotten och Mellersta Österbotten) var ändå fortfarande den lägsta på fastlandet; 6,6 procent. Siffran för hela landet var 9,9.

Direktör Mika Palosaari på Österbottens TE-byrå säger att permitteringar genomfördes i trakterna kring Karleby och Jakobstad. I Sydösterbotten syns permitteringarna inom växthusbranschen.

– Att östhandeln stannade upp märks konkret i Karleby hamn och inom logistikbranschen, tillägger servicedirektör Perttu Kellomäki.

Jämfört med året innan minskade arbetslösheten endast i Vasa ekonomiska region med 343 personer (- 10 procent).

Däremot ökade antalet arbetslösa i Sydösterbotten med 177 personer (+ 55 procent), i Jakobstadsregionen med 111 personer (+ 11 procent), och i Karleby ekonomiska region med 63 personer (+ 3 procent).

Av de ekonomiska regionerna inom området för NTM-centralen i Österbotten hade Jakobstadsregionen den lägsta arbetslöshetsgraden på 5 procent.

Till TE-byrån anmäldes under december månad kring 3 500 nya lediga jobb, vilket är 1 250 (- 26,3 procent) färre än vid motsvarande tid i fjol. Antalet nya lediga jobb ökade kvantitativt sett mest i yrkesgruppen för byggnads-, reparations- och tillverkningsarbetare.