Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Staten föreslår stora ändringar i Fortums styrelse – ordföranden byts ut

Fortums kraftverk i Finno i Esbo. I bilden syns rök som stiger från skorstenar.
Bildtext Fortums kraftverk i Esbo.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Fortum kommer att få en radikalt annorlunda styrelse i april. Det föreslår ett nomineringsråd som leds av en ordförande från Statsrådets kansli. Staten äger över hälften av Fortums aktier.

Fortums aktieägares nomineringsråd föreslår att en stor del av energibolagets styrelse byts ut. Till dem som inte mera föreslås till den nya styrelsen hör både styrelsens nuvarande ordförande Veli-Matti Reinikkala och vice ordförande Anja McAlister.

Till ny ordförande föreslås Mikael Silvennoinen som inte har suttit i styrelsen tidigare. Till ny viceordförande föreslås Essimari Kairisto som är medlem i den nuvarande styrelsen.

Dessutom är tanken att styrelsen utökas från nio till tio personer.

Så ska Fortums styrelse förändras

Medlemmar som ska återväljas

Ralf Christian

Luisa Delgado

Essimari Kairisto

Teppo Paavola

Nya medlemmar

Jonas Gustavsson

Marita Niemelä

Mikael Silvennoinen

Maija Strandberg

Johan Söderström

Vesa-Pekka Takala

Medlemmar som avgår

Veli-Matti Reinikkala

Anja McAlister

Philipp Rösler

Anette Stube

Kimmo Viertola

Finansrådet Maija Strandberg på Statsrådets kansli som är ordförande för nomineringsrådet skriver i Fortums börsmeddelande att Fortum nu återvänder till sina rötter på grund av Rysslands anfallskrig i Ukraina och energikrisen i Europa.

Nomineringsrådet har därför gjort en omfattande evaluering av styrelsen. Enligt nomineringsrådet behöver Fortum nu en stark nordisk inriktning och medlemmar med olika bakgrund.

Mika Silvennoinen är för tillfället bland annat styrelseordförande i konsultbolaget IMS Talent och läkemedelsbolaget Orion. Under åren 1997–2013 var han vd för banken Pohjola som i dag är OP-banken.

Maija Strandberg motiverar förslaget till att Silvennoinen ska bli ordförande för Fortum med att han har en lång erfarenhet av finansbranschen och att han har visat sig klara av både krävande ledarskapsuppgifter och ordförandeskap i börslistade industribolag.

Enligt nomineringsrådet har Fortums nuvarande ordförande Veli-Matti Reinikkala, som innehaft sin post sedan 2016, en bakgrund som bättre passade Fortums tidigare mål att förändras och växa.

Den nya styrelsen kommer att väljas på Fortums bolagsstämma som är planerad till 13 april.