Oro över Annegården när 30 konstpedagoger får gå: ”Kommer oundvikligen ändra urvalet på kurser, men våra pedagoger är mångsidiga”
Majoriteten av de anställda konstpedagogerna på Annegården kommer inte att få fortsatt kontrakt efter våren. Verksamhetsledaren säger att inga fungerande tjänster ska sluta.
Annegården är ett tvärvetenskaplig konstcentrum för barn och unga som ligger på Annegatan i centrala Helsingfors.
På centret ordnas utställningar, kurser och evenemang.
Under de senaste åren har verksamheten skötts genom att konstpedagoger anställts på deltid för att hålla kurser några timmar i veckan, delvis vid sidan om egen konstnärlig verksamhet.
I och med den kommande förändringen kommer man i stället gå över till att ett antal konstpedagoger på heltid. Det innebär att det totala antalet pedagoger minskar från nuvarande 42 till 12.
Pirjetta Mulari är chef för barnkultur vid Helsingfors stad och verksamhetsledare på Annegården. Hon säger att förändringen är en del av att Annegården ska nå sina centrala mål.
– Vi har som målsättning att nå barn och unga i Helsingfors med kultur på ett så brett sätt som möjligt, och tillgänglighet och jämställdhet är viktiga värden för oss.
Vad är orsaken till att man inte förnyar deltidskontrakten?
– När vi har talat med pedagogerna har det funnits ett önskemål om att det skulle finnas heltidsanställda konstpedagoger på Annegården. Vår nuvarande budget tillåter oss att anställa 12 pedagoger året runt.
Mulari säger att heltidsanställda har möjlighet att delta i verksamheten på ett helt annat sätt än tidigare.
Finns risk att utbudet blir smalare
Från kulturarbetarnas fackförbund TAKU säger man att att systemet med deltidsanställda pedagoger har gett möjlighet till ett brett utbud av kurser.
– När antalet pedagoger blir färre så kommer det oundvikligen att förändra urvalet på kurser. Men vi har som målsättning att ordna fler öppna workshopsdagar än tidigare.
Blir inte utbudet smalare om man går från 42 olika personer med olika expertis till 12?
– Det kan det bli, men våra pedagoger är mycket duktiga och har kunskap inom många olika konstformer.
Yle huvudstadsregionen har varit i kontakt med anställda på Annegården och en del har uttryckt oro över hur den svenskspråkiga verksamheten ska tryggas om antalet pedagoger minskar.
Enligt Mulari har man för tillfället tre svenskspråkiga konstpedagoger och målsättningen är att ha lika många också i framtiden.