Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hilding Ekelund får en egen gata i Karis

Uppdaterad 02.03.2023 14:28.
Karis vattentorn, fotat från marken. Klarblå himmel, vårvinter. Tornet är omringat av tallar, höga furor.
Bildtext Vattentornet i Karis ritades av arkitekten Hilding Ekelund. Vattentornet renoverades lagom till 70-årsjubileet år 2021.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Raseborgs stad har fått ta emot ett initiativ om att hedra arkitekten Hilding Ekelund med en gata i Karis. Gatan planeras nära vattentornet som är en av Ekelunds skapelser.

Förslaget är att Lidbergsgatan och Blåbärsgatan bredvid vattentornet i Karis skulle byta namn till Hilding Ekelunds gata. Hilding Ekelund är arkitekten bakom vattentornet på Stationsbacken i Karis. Han har också ritat bland annat Katarinaskolan, Karis tidigare stadshus och finska skolan Kiilan koulu.

Två vägar i Tenala få nya namn

En icke namngiven väg i Mälsarby som börjar vid Bålabackavägen 17 och går norrut mot Lindöviken föreslås få namnet Näflaxvägen.

En än så länge obebyggd 70 meter lång gränd i Tenala kyrkby som nu kallas Stengränd, föreslås få namnet Kyrkparksgränden eftersom den ligger vid Kyrkparksvägen. Det finns redan från tidigare Stengränd i Pojo och två vägar i samma kommun kan inte ha samma namn.

Gatunamnskommittén i Raseborg anser att de här tre nya vägnamnen är lämpliga. Det är planläggningsnämnden som ska fatta de slutliga besluten om de nya väg- och gatunamnen.

Tillägg 2.3.2023: Planläggningsnämnden i Raseborg godkände de nya namnen 1.3.2023.

Diskussion om artikeln