Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu ska damfotbollen i Vasaregionen få ett lyft: ”Det är bredden som gör toppen”

En klunga unga kvinnor i röd spelarklädsel gratulerar varandra glatt efter match. I bakgrunden ett fotbollsmål.
Bildtext FC Sport är ett av lagen som ska dra nytta av samarbetet i regionen.
Bild: Linus Lindholm

Det ska satsas mer på damfotbollen i Vasaregionen. Därför inleder flertalet föreningar ett samarbete och det hela ska ske i Wasa Fotbollsakademis regi.

Det har länge efterfrågats ett bättre samarbete bland fotbollsföreningarna i Vasaregionen. VPS, VPS juniorit, FC Sport, BK-48, Iskmo-Jungsund BK, FC Kuffen, Solf IK och Sundom IF har nu för avsikt att skapa en gemensam spelarstig i Vasaregionen för flick- och damfotbollen.

– Personligen tycker jag det är ett väldigt intressant samarbete som vi har på gång. Vi bygger vår spelarstig tillsammans med de här andra föreningarna, konstaterar Christoffer Kloo, sportchef på Wasa Fotbollsakademi.

Genom detta samarbete samlar man 90 procent av flickjuniorerna i Vasa och Korsholm under ett tak, vilket skapar förutsättningar för kontinuerligt spel på liganivå i de äldre junioråldrarna och i förlängningen för att lyfta ett lag till Nationella ligan.

– Ser man på spelare som just nu är ute i Finland eller Europa som kommer från den här regionen, så skulle vi säkert ha ett jättebra lag i nationella ligan, säger Andreas Björk ordförande för Sundom IF:s fotbollssektion.

– Bra juniorer kommer härifrån, men just nu måste de ta sig bort från regionen för att få spela på högsta nivå i Finland.

Alla föreningar fortsätter att bedriva egen verksamhet i de yngre åldrarna, men i B-juniorerna är målsättningen att ett gemensamt lag under WFA:s namn ska etablera sig på liganivå.

Andreas Björk från Sundom IF och Christoffer Kloo, sportchef på Wasa fobollsakademi.
Bildtext Andreas Björk och Christoffer Kloo.
Bild: Anna Ruda / Yle

Målsättningen ett ligalag

Då det gäller seniornivå, så övertog VPS FC Sports serieplats i division 2 och målsättningen är att med huvudsakligen lokala spelare på sikt lyfta laget till Nationella ligan. Övriga föreningars seniorlag bedriver verksamhet på division 2- och 3-nivå.

Att VPS också är med i samarbetet ger satsningen ett lyft, anser Kloo.

– Framförallt betyder det att det kommer in en förening som är väldigt stark. De har en helt annan ekonomi än de andra föreningarna, plus att de har varit med om att bygga upp ett starkt ligalag.

– Nu har de en målbild att skapa ett ligalag också kring damfotbollen. I och med att vi inom WFA aldrig haft som mål att bilda ett representationslag, utan vi fokuserar på att utveckla bra juniorer, så är det bra att ha det samarbetet med dem.

Men enligt Kloo är inte målet att endast fostra elitspelare.

– Vi resonerar så att ifall man vill få bra spelare så måste man ha många spelare. Det är bredden som gör toppen, men för oss i WFA är det väldigt viktigt att också ta hand om de som bara vill spela som en motionsform.

– För den här andra delen, om man vill kalla det elitdelen, som vill satsa och har målsättningar och upplever att fotboll är en av de viktigaste grejerna i livet, så är det här samarbetet jätteviktigt. Men jag tror att allt det här kommer att gynna även andra, jag tror att det är många flickor som tänker att wow, det här vill jag vara med om också.