Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs IF inleder herrettan i fotboll på hemmaplan

Flera spelare försöker nicka bollen.
Bildtext EIF och TPS drabbar samman i herrettans premiärmatch 15 april på Centrumplan i Ekenäs. Arkivbild.
Bild: Kjell Svenskberg

Ekenäs IF:s fotbollsmannar inleder sin nionde säsong i nästhögsta serien med en hemmamatch mot TPS från Åbo. Matchen spelas på Centrumplan 15 april.

I serien deltar tolv lag som spelar en dubbel grundserie. Efter grundserie fortsätter de sex bästa i en övre slutserie, de sex sämre i en nedre slutserie.

Grundseriens sista omgång spelas 2 september. Då möter EIF Karlebylaget KPV på bortaplan.

Vinnaren i övre slutserien avancerar till högsta serien för säsongen 2024.

Hela matchprogrammet finns på Bollförbundets webbplats.

Relaterat

Sergei Eremenko vänder hem – återvänder till Jaro

Han var bara 15 år gammal då han debuterade för moderklubben Jaro i fotbollsligan och lämnade sedan Finland som tonåring för Basels akademilag.

Därifrån bar det av till lettiska Spartaks Jūrmala för Sergei Eremenko. Under åren har han lånats ut till både SJK och klubbar i Ryssland – och under de två senaste åren till AC Oulu och HIFK i den inhemska ligan.

Men något verkligt lyft har den tidigare stortalangens karriär aldrig fått. Nu är 24-årige Eremenko klar för spel med Jaro i division 1 den här säsongen, det meddelar klubben på sociala medier.

Eremenko har hållit till i Österbotten under vintern. Men inte med Jaro – på sistone har mittfältaren provspelat med lokalkonkurrenten KPV.

TPS förstärker anfallet med profilspelare från Jaro – som testar argentinsk ersättare

Med division 1-mått slog Jaro till med en tung värvning på sensommaren i fjol. Anfallaren Alhaji Gero kom in med diger rutin från Allsvenskan och även Europa League från tiden då Östersund hade sina storhetsdagar.

På nästhögsta finländska fotbollsnivå var Gero en klasspelare. Det blev sex mål på tio matcher under hösten i Jakobstad.

Nigerianen stannar i samma serie även denna säsong, men i ligaaspirerande TPS svartvita färger. I Åbo lär den reslige 29-åringen bilda anfallspar med hemvändaren Riku Riski.

– Vi fick in en toppvärvning. Gero visade förra säsongen att han hör till seriens bästa målskyttar. Han är stor och farlig i straffområdet, vilket var precis det vi sökte, kommenterar tränaren Mika Laurikainen.

I Jakobstad letar man nu efter en ersättare. Nu ska man testa Nicolás Retamal, som man hittat tack vare återvändande landsmannen Guillermo Sotelos kontakter.

Argentinaren Retamal har hållit till i bland annat chilenska andraligan, samt i Indonesien och på Maldiverna.

Ekenäs IF förlorade kvartsfinalen i Ettans cup – JäPS vann matchen i Nummela

Järvenpään Palloseura från Träskända är klar för semifinal i herrarnas Ettans cup i fotboll. JäPS möter KPV i Karleby i semifinalen.

På lördagen (25.2) vann JäPS över EIF med 4-2 (0-0). Målskyttarna i matchen: 48 min 1-0 Enoch Banza, 50 min Banza 2-0, 59 min Salomo Ojala 2-1, 63 min Justus Holopainen 3-1, 69 min Hussein Mohamed 4-1, 80 min Tobias Fagerström 4-2.

Matchen spelades i Nummela.

Jalkapalloilija Salomo Ojala

Målsprutan Salomo Ojala klar för spel i EIF

Vann skytteligan i herrarnas första division 2019.

Gerson Lima parerar ett skott.

Målvakten Gerson Lima spelar för Ekenäs IF i Herrettan i fotboll

Portugisen Gerson Lima spelar för Ekenäs IF säsongen 2023. Den 27 år gamla målvakten spelade två matcher i fjol för Ekenäslaget i Herrettan i fotboll.

Lima spelade för EIF Akademi i Herrtrean i fjol, men lyftes till representationslaget då lagets målvakt Hemmo Riihimäki skadades i slutet av säsongen.

Gerson Lima har också representerat Salon Palloilijat, BK-46 och Peimari United under sin karriär.

Hans huvuduppgift i EIF är att jobba som målvaktstränare. Han tränar målvakterna i juniorlagen, damlaget och akademilaget.

”Ekenäs är en prima stad och fotbollsklubben (EIF) har en bra struktur,” säger Lima i ett pressmeddelande från EIF.

EIF har ett tjugotal spelare i sin trupp, bland dem tre målvakter. Förutom Gerson Lima är Ramilson Almeida och B-junioren Onni Rintamäki spelklara för laget.

EIF spelar sin tredje och sista gruppspelsmatch i Ettans cup på lördag (18.2) i Åbo mot TPS.