Efter många om och men ska Månskensprinsen äntligen få sin världspremiär i Ekenäs
På kulturhuset Karelias scen i Ekenäs får familjenpjäsen Månskensprinsen äntligen sin urpremiär. Det är coronapandemin som skjutit fram premiären med nästan tre år.
Den 4 februari har Månskensprinsen premiär på kulturhuset Karelia i Ekenäs. Pjäsen är skriven av fantasyförfattaren Maria Turtschaninoff och dramatikern Anna Simberg. Under vintern har 17 barn, ungdomar och vuxna övat den nya föreställningen tillsammans och nu ser hela ensemblen fram emot att bjuda in publiken.
– Det blir första gången jag får spela min karaktär framför publik och det ser jag fram emot, säger Alice Olin, som spelar en av huvudrollerna.
Månskensprinsen handlar om prins Aurelian som växer upp i ett slott. När solen går ner vaknar han och vid gryningen går han och lägger sig.
Tillsammans med den nyfikna flickan Tea lämnar han slottet för första gången för att upptäcka världen.

Efter tre år av uppskjutna premiärdatum ska familjepjäsen Månskensprinsen äntligen äntra scenen
– Det är en kärleksfull saga, men inte på ett romantiskt sätt. Pjäsen handlar också om vänskap, för pojken som bara är vaken under nätterna och flickan Tea blir bästa vänner, säger regissör Marja Vuori.
Från Wasa Teater till Karelia i Ekenäs
Den ursprungliga planen var att Månskensprinsen skulle ha sin världspremiär på Wasa Teater i mars 2020, men precis innan premiärdagen infördes de första pandemirestriktionerna. Premiären sköts framåt, men till sist valde Wasa Teater att släppa hela projektet.
– Att projektet stoppades på grund av pandemin var säkert en stor sorg för manusförfattarna, men som regissör har jag inte närmat mig produktionen från det perspektivet. Det har varit som vilken nyproducerad pjäs som helst. Man vill bara visa hur bra berättelsen och manuset är, säger Marja Vuori.
En stor förändring mellan Wasa Teaters produktion och Karelias är ensemblen. På Karelias scen kommer skådespelarna och de karaktärer de porträtterar att vara ungefär i samma ålder. På Wasa Teater skulle alla roller spelas av vuxna.
– Pjäsen kommer också att se väldigt annorlunda ut. Vår scenograf Erik Salvesen var också scenograf för Wasa Teater, men scenen är annorlunda här och då måste så klart också scenografin anpassas, säger Marja Vuori.
Något speciellt med vattnet i Ekenäs
Under hösten arrangerade man auditioner för personer som var intresserade av att vara med i produktionen. Marja Vuori var till en början skeptisk för hennes erfarenhet av barnskådespelare var inte så bra.
– Men efter auditionsdagarna frågade jag producenten vad man lägger i vattnet i Ekenäs för vi hade så många duktiga barn och ungdomar som ville vara med på scenen, säger hon.
Alice Olin och Fia Lundström spelar en av huvudrollerna respektive sagans antagonist, men att stå på scen har båda gjort många gånger förut.
– Jag har varit med i Raseborgs sommarteater, men också dansat och varit del av andra teaterprojekt, berättar Alice Olin.
Fia Lundström hade delvis lagt skådespelarintresset på hyllan efter många år inom Studentteatern i Åbo, men under coronapandemin sökte hon sig tillbaka till teaterscenen och Karelia.
– Det är speciellt att spela teater med både barn, ungdomar och vuxna, men efter genomgången under vår förra övning kände jag att allt verkligen börjar sitta nu, säger Fia Lundström.
– Trots att föreställningen har ett allvarligt tema kommer publiken att skratta mycket och lämna salen med en glad känsla i kroppen, tror Alice Olin.