Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Heidi Hummelstedt är Årets Gunnar 2022: ”Vi är många här som får arbeta i hans anda”

En kvinna står och håller i ett diplom och en blombukett.
Bild: Pia Lagus

Det förflutna har mycket att berätta bara man skrapar lite på ytan eller träffar människor som kan berätta. Det förflutna behöver inte vara så fjärran, säger Årets Gunnar 2022, projektledare Heidi Hummelstedt vid KulturÖsterbotten.

Utmärkelsen Årets Gunnar delas sedan 2012 ut av föreningen Stundars. Priset ges till en person, grupp eller organisation för en kreativ och inspirerande insats under året i Stundars och i Gunnar Rosenholms anda.

Heidi Hummelstedts arbete med att synliggöra österbottnisk historia sträcker sig över flera decennier. Ett engagemang hon delar med andra.

– Vi är många som knegar på och lyfter fram vår regionala historia på olika sätt, säger Hummelstedt.

Hon är född och uppvuxen i Åbo och det var där intresset för historia väcktes.

– Det var domkyrkans klämtande och den historiska miljön kring gamla stortorget som var närvarande i min vardag hela tiden. Det tände gnistan i mig.

Också den framlidna Meta Torvalds vid Åbo Underrättelser inspirerade Hummelstedt.

– Hon lyfte fram gestalter ur det förflutna och levandegjorde dem på ett helt otroligt sätt.

Har ägnat sig åt österbottniska medeltiden

Hummelstedt återvände till sina österbottniska släktrötter i samband med hennes pro gradu arbete, där hon faktiskt intervjuade Gunnar Rosenholm. På den resan blev hon anställd av Svenska Österbottens förbund redan i slutet av 1990-talet.

Den österbottniska 1700- och 1800-tals historian hade hon bekantat sig med redan under studietiden. Men tiden före det hade hon inte koll på.

– Det var lite överaskande att jag dels skulle börja jobba med den österbottniska medeltiden och att det faktiskt fanns något att gräva fram här.

Heidi Hummelstedt har genom flera projekt belyst livet i det medeltida Österbotten, nu senast genom de arkeologiska utgrävningar som gjordes vid Korsholms vallar hösten 2022.

Utöver medeltiden har hon också ägnat sig åt 1900-tals historia samt ett framtidsprojekt där över 3 000 österbottningar berättade om landmärken och mötesplatser som de ville bevara för framtiden.

Hummelstedts projekt har resulterat i exempelvis lärarhandledningar, webbutställningar, filmer, poddar, AR-applikationer och spelutveckling.

De intervjuer hon gjorde med Rosenholm finns bevarade i Åbo Akademis arkiv.

– Det är hedersamt att få det här diplomet nu och minnas Gunnar och vara glad över att vi är många här som får arbeta i hans anda.

– Han var ju en eldsjäl och profil utan like. Den glöd han hade i blicken glömmer jag aldrig.