Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ebba Andersson överlägsen i comebacken – finländarnas VM-besked uteblev, Pärmäkoski långt från täten: ”Förväntade mig mer”

Uppdaterad 27.01.2023 14:37.
Kerttu Niskanen.
Bildtext Kerttu Niskanen gjorde ett stabilt fristilslopp.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

En enda finländsk åkare lyckades ta sig in i topp tio på den fria milen i världscupen i Les Rousses. Kerttu Niskanen får godkänt för sin åttonde plats. Krista Pärmäkoski var däremot blek och inte bättre än 20:e.

Ebba Andersson vann tävlingen i överlägsen stil i sin comeback efter att ha drabbats av corona. Svenskan, som inte tävlat i världscupen på över en månad, segrade med sju sekunder till godo på tvåan, hemmaåkaren Delphine Claudel. Amerikanskan Jessie Diggins var trea.

– Jag hade höga förhoppningar men att det skulle spegla sig på det sättet är något man inte alltid vågar tro på. Jag försökte att koncentrera mig på min åkning och inte förivra mig när publiken skrek som tokar, jag hade hade ju Claudel i släptåg, säger Andersson till SVT Sport.

Segern var den andra för världscupsäsongen för den 25-åriga svensken.

Tättrion på den fria milen i Les Rousses 2023 jublar.
Bildtext Tättrion skuttade av glädje efter prisutdelningen.
Bild: EPA-EFE

Delphine Claudels andra plats var ingen jätteskräll. Hon tog sin första världscupseger i början av januari då hon var snabbast upp för Alpe Cermis under sista etappen av Tour de Ski.

Niskanen tillfreds med sin insats

Finlands damer gav inte det formbesked som de hade hoppats på. Kerttu Niskanen var åtta men förlorade med 46 sekunder mot Andersson och hon hade över 20 sekunder upp till tredje platsen.

– Ett helt ok fristilslopp för mig. Jag var inte i min vassaste form, men jag hade inte många sekunder upp till en plats bland de fem bästa. Jag är inte oroad med tanke på VM, säger hon till Yle.

Eveliina Piippo var näst bästa finländare på 14:e plats. Insatsen var så stabil att hon kan räkna med en plats i den finländska VM-truppen. Den fria milen står också på programmet i Planica.

– Det var trevligt att åka med tanke på att det har känts hemskt den här veckan. Jag var säker på att jag skulle vara tvungen att ta mjölktåget hem i kväll för det har varit så jobbigt, säger Piippo som inte tar VM för givet ännu:

– Nu är det bara att ta en tävling i taget. Hoppas jag har gjort nog för att ta mig till Planica.

Pärmäkoski förbryllad efter målgången

Emmi Lämsä får också klart godkänt för sin insats. Lämsä tog sin bästa världscupplacering i karriären då hon var 25:a. Hon slog landslagskollegan Jasmi Joensuu som placerade sig på 26:e plats.

Krista Pärmäkoski och Anne Kyllönen var de stora blåvita besvikelserna. Pärmäkoski inledde piggt men orkade inte hålla upp farten i den trixiga terrängen i de franska alperna.

På samma distans i FM i lördags besegrade hon exempelvis Eveliina Piippo med bred marginal. I dag fick hon nöja sig med en 20:e plats.

– Endera lämnade jag formen ut i skogen eller så var skidorna inte optimala. Det kändes så bra under uppvärmningen att jag förväntade mig mer. Detta måste vi analysera, säger Pärmäkoski.

Anne Kyllönen avbröt tävlingen. Hon har nu en tuff uppgift att vika sig en plats i den finländska VM-truppen.

– Kroppen fungerade inte. Jag var tvungen att kasta in handduken under andra varvet, det var inte värt att fortsätta.

Endast 39 damer ställde upp i dagens tävling. Kerttu Niskanen var inte överhövan förvånad över det blygsamma antalet deltagare.

– Det är så många tävlingar i vinter. Det är omöjligt att ställa upp i alla.

VM inleds i Planica den 22 februari. Den finländska VM-truppen offentliggörs senast om en dryg vecka.

Världscupen, damer 10 km fristil

1. Ebba Andersson SWE 24.08,8
2. Delphine Claudel FRA + 13,4
3. Jessica Diggins USA + 20,5
4. Ingvild F. Östberg NOR + 24,4
5. Rosie Brennan USA + 40,1
6. Silje Theodorsen NOR + 41,9
7. Victoria Carl GER + 45,8
8. Kerttu Niskanen FIN + 45,9
9. Flora Dolci FRA + 47,9
10. Ragnhild Haga NOR + 48,3
14. Eveliina Piippo FIN + 59,4
20. Krista Pärmäkoski FIN +1.12,0
25. Emmi Lämsä FIN +1.22,7
26. Jasmi Joensuu FIN +1.27,0
Anne Kyllönen avbröt

Diskussion om artikeln