Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Julia Turkkila och Matthias Versluis fick till det i rytmdansen – nu går isdansparet för EM-medalj: ”Vi har inte upplevt sådant här stöd tidigare”

Uppdaterad 27.01.2023 22:20.
Turkkila och Versluis imponerade i EM och satte rekord i rytmdansen! - Spela upp på Arenan

På lördag kan det bli en finländsk medalj i konståknings-EM. Julia Turkkila och Matthias Versluis ligger trea då isdansen kommit halvvägs.

Isdansparet Julia Turkkila och Matthias Versluis fick till det i fredagens rytmdans.

– Wow, vilken uppvisning av Julia Turkkila och Matthias Versluis, säger Yle Sportens kommentator Marianne Nyman i sändningen.

Juulia Turkkila och Matthias Versluis på isen.
Bildtext Hemmapubliken fick valuta för pengarna.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Paret noterades för 77,56 poäng inför hemmapubliken i Esbo – förbättrat personbästa med 2,5 poäng. Poängmängden visade sig räcka till en tredjeplats inför lördagens fridans.

– Man ser på deras miner att de själva också är nöjda. Vilken lättnad det måste vara. Det såg faktiskt ut som att de hade det roligt på isen. Det är det eleganta som är parets kännetecken, säger Nyman.

– Det var mer uttryck i det här programmet än tidigare under säsongen, konstaterar i sin tur experten Pernilla Böhling.

Nervositeten gick att kontrollera

Isdansparet intygar själva att det gick bra.

– Jag är jätteglad. Vi har inte upplevt sådan här energi och sådant här stöd stöd tidigare, säger Turkkila i Yles intervju.

Versluis menar att de inte har känt av någon större press, medan Turkkila erkänner att det framför allt i början av veckan var pirrigt.

– Men när vi kom hit kändes det bättre. Såklart var det lite nervöst, men det gick att kontrollera, konstaterar Turkkila.

Charlene Guignard och Marco Fabbri tävlar på isen.
Bildtext Charlene Guignard och Marco Fabbri från Italien leder med en dryg poäng.
Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

På förhand sågs Turkkila och Versluis som en potentiell medaljkandidat. Förutom finländarna levererade även förhandsfavoriterna från Italien och Storbritannien, som har ett klart försprång till finländarna. Det är bara en dryg poäng som skiljer Turkkila och Versluis från det franska paret på sjätteplats.

Turkkila och Versluis har bedömts vara vassare på fridans än rytmdans och det gör att alla förutsättningar finns för medaljfirande på lördagskvällen.

– Vilket perfekt utgångsläge inför fridansen, säger kommentatorn Nyman.

Fridansen står på programmet på lördagskvällen. På Arenan börjar sändningen klockan 18.25 och i TV2 sänds konståkningen från och med klockan 19.00.

Ställningen inför fridansen:

1. Charlene Guignard / Marco Fabbri ITA 85,53
2. Lilah Fear / Lewis Gibson GBR 84,12
3. Juulia Turkkila / Matthias Versluis FIN 77,56
4. Allison Reed/Saulius Ambrulevicius LTU 77,33
5. Natalia Taschlerova/Filip Taschler CZE 76,91
6. Evgeniia Lopareva/Geoffrey Brissaud FRA 76,49

Diskussion om artikeln