Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

260 000 nu arbetslösa i Finland – kolla läget i din kommun

TE-central.
Bildtext Arbetslösheten uppgick till knappt 10 procent i slutet av december, visar färsk statistik. En tydlig ökning från månaden innan.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I december fanns det drygt 260 000 arbetslösa arbetssökande. Det är färre än för ett år sedan, men fler än i november, enligt Arbets- och näringsministeriet.

– Läget är fortfarande stabilt, men det finns små tecken på att situationen har försämrats.

Så sammanfattar Liisa Larja, specialexpert på Arbets- och näringsministeriet, fredagens nya arbetslöshetssiffror. I dem står klart att det i slutet av december fanns drygt 260 000 arbetslösa arbetssökande.

Det är nästan 15 000 personer färre i jämförelse med samma månad för ett år sedan. Men det är 25 600 fler än i slutet av november. Jämfört med fjolåret finns det också färre långtidsarbetslösa, unga arbetslösa och arbetslösa arbetssökande som har fyllt 50 år.

– Sysselsättningen väntas fortsätta öka, men ökningen kommer att vara betydligt mindre än vad vi såg till exempel förra månaden, spår Larja om framtiden.

Arbetslösheten uppgick i december till 9,9 procent, en klar minskning från förra året, men en ökning på en procentenhet sedan november.

Liisa Larja seisoo aulassa. Keltainen seinä taustalla.
Bildtext – Vi ser en viss ökning av antalet uppsägningar och byggsektorn går back, men för det mesta ser det ganska bra ut, säger specialexpert Liisa Larja på Arbets- och näringsministeriet.
Bild: Mikko Koski / Yle

Enligt Larja ligger efterfrågan på heltidsarbetare på en rätt god nivå. Däremot utlyses färre deltidstjänster just nu, vilket bidrar till att det fanns färre lediga jobb i december jämfört med i fjol.

Byggbranschen är en av de branscher där orosmolnen redan tagit sig över horisonten.

Beviljade kvadratmeter över bygglov 2018-2022
Bildtext Antalet beviljade kvadratmeter bygglov minskade tydligt i fjol.

Sektorn har fått lida en höst med höjda kostnader och uppskjutna projekt vilket lett till att den känner av en mindre avkylning, säger Larja.

– Nu börjar det visa sig i uppsägningar.