Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Perttu Hyvärinen det blåvita glädjeämnet – Iivo Niskanen åkte in i ett staket och slutade näst sist: ”Kändes som att foten skulle lossna”

Uppdaterad 27.01.2023 17:34.
Perttu Hyvärinen åker fristil.
Bildtext Perttu Hyvärinen var på hugget i Les Rousses.
Bild: EPA-EFE

Norges herrar var urstarka på tio kilometer fritt i världscupen. Norrmännen tog en dubbelseger och hade sex åkare bland de åtta bästa. Perttu Hyvärinen slutade elva, medan de övriga finländarna var långt bakom täten.

Harald Østberg Amundsen vann loppet i franska Les Rousses med tolv sekunder till godo på Sjur Røthe. Sveriges William Poromaa grusade Norges drömmar om en trippelseger genom att kila sig in som trea, knappt före Didrik Tønseth.

Perttu Hyvärinen stod för ett av karriärens bästa fristilslopp. Han fördelade sina krafter ypperligt och plockade otaliga placeringar under andra halvan.

Hyvärinen placerade sig på elfte plats och förlorade med 33 sekunder mot Amundsen. Avståndet till sjuan Hans Christer Holund var bara fem sekunder.

– Det är lätt att le. Jag har haft topp tio som mål, men inte lyckades det i dag heller. Jag blev inte långt ifrån. Det var en lyckad dag. Också skidorna fungerade, säger Hyvärinen till Yle.

– Det här var min första gedigna tävling i fristil för säsongen. Det här var en lättnad.

Lårkaka för Iivo Niskanen efter vurpa

För Iivo Niskanen gick tävlingen på tok. Han var aldrig med i tätstriden men alla chanser till en hyfsad placering gick i stöpet på sista varvet. Niskanen rammade ett staket och tappade massvis med tid.

– Ena skidan fastnade i ett nätstaket i en utförslöpa. Det kändes som att foten skulle lossna. Lyckligtvis kunde jag fullfölja loppet. Jag tror att jag kom undan med en lindrig lårkaka, säger Niskanen till Yle.

Han fullföljde loppet men slutade näst sist, tre och en halv minut bakom vinnaren.

– Det var en rejäl smäll då farten gick från hundra till noll på nolltid. Något liknande har aldrig hänt mig tidigare. Jag tog kanske kurvan alltför snävt. Det var isigt och det fanns inget att göra efter att jag hade tappat balansen.

Kan du ställa upp i masstarten på söndag?

– Sannolikt.

Vuorela näst bästa finländare

Också de övriga finländarna hade problem att hänga med i tätens tempo. Markus Vuorela var näst bästa av de blåvita men inte bättre än 28:a.

– Det kändes inte fräscht. Jag kroknade under sista varvet, säger Vuorela.

Den färska finländska mästaren på 15 kilometer fritt, Remi Lindholm, slutade 33:a, en tiondel före Arsi Ruuskanen.

– Det var tungt. Jag orkade inte ösa på i uppförsbackarna som jag hade hoppats. Jag har inte känt mig på topp de två senaste dagarna – jag hade hoppats att det skulle lossna i dag, men det gjorde det inte. Det grämer mig en smula, säger Lindholm till Yle.

Arsi Ruuskanen vurpade också i dagens tävling, men hans fall som kom i ett tidigt skede av tävlingen och var inte lika vådligt som Niskanens.

Världscupen, herrar 10 km fristil

1. Harald Ø. Amundsen NOR 21.26,5
2. Sjur Røthe NOR + 11,9
3. William Poromaa SWE + 17,9
4. Pål Golberg NOR + 18,9
5. Jules Lapierre FRA + 25,0
6. Didrik Tønseth NOR + 25,2
7. Hans Christer Holund NOR + 28,5
8. Johannes H. Klæbo NOR + 28,9
9. Iver Andersen NOR + 29,4
10. Friedrich Moch GER + 32,4
11. Perttu Hyvärinen FIN + 33,3
28. Markus Vuorela FIN +1.07,2
33. Remi Lindholm FIN +1.13,6
35. Arsi Ruuskanen FIN +1.13,7
44. Joni Mäki FIN +1.27,2

Diskussion om artikeln