Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tindra har filmat sitt första år som mamma: ”Det här är de bästa 1,5 åren i mitt liv och det känns som det blir bara bättre och bättre”

Tindra Nordström
Bildtext Tindra Nordström här med dottern Veera i famnen då de gungar i Kimito centrum.
Bild: Arash Matin / Yle

Att bära och föda sitt första barn var en livsomvälvande händelse för Tindra Nordström. Nu har vardagen börjat rulla och visst kan det tidvis vara tufft och tungt, men stödet finns nära.

Tindra Nordström, är sjutton år och ska snart fylla arton. Hon har hunnit gå ut grundskolan och föda sitt första barn, Veera, som nu är 1,5 år och mammas ögonsten.

– Jag ångrar inget och det här känns som de bästa 1,5 åren i mitt liv, säger Nordström. Det känns väldigt roligt att ha fått chansen att dela med mig av min resa och mitt liv och det känns som det bara blir bättre och bättre.

Nordström är en av fyra mammor som deltar i Svenska Yles realityserie ”Det första året” som följer med samma kvinnor som födde sina första barn i seriens första säsong ”I väntan på dig”.

Tindra Nordström
Bildtext Den första tiden med dottern känns som den bästa i Tindras liv och att bli mamma har varit omvälvande.
Bild: Arash Matin / Yle

Hur känns det att dela sin vardag med helt främmande människor?

– Till en början kändes det konstigt, men nu känns det nästan helt naturligt att dela med mig av motgångar och framgångar.

Att bli mamma har varit omvälvande och allt är inte en dans på rosor.

– Visst har det funnits tuffa och jobbiga tider också, men jag har det bra som har bra stöd omkring mig som kan fråga hjälp av om och då det behövs, säger Nordström. Jag bor med min äldre syster och min mamma finns alltid där, så det har alltid löst sig på ett eller annat sätt.

Vardagslunken har infunnit sig

Nordström bor för tillfället på Kimitoön tillsammans med sin familj. Vardagsrytmen har infunnit sig och efter den första säsongen har hon inte hört att det skulle ha snackats något mer på byn.

Tindra Nordström
Bildtext Veera har ett brett stödnätverk omkring sig och följer gärna med sin omgivning.
Bild: Arash Matin / Yle

– Det var mest i början som folk pratade. Jag har inte själv hört något nu, men det var ändå mest positivt det som sades, så tror inte det blir så mycket diskussioner nu heller trots att seriens andra säsong är aktuell, säger Nordström.

Nordström betonar att man själv väljer hur mycket man vill dela med sig av sin vardag då man filmar och är med i serien.

Det här året har jag som mål att börja studera och flytta från ön.

― Tindra Nordström

– Ibland kan det vara svårt att förklara vad man menar med något, men man försöker sitt bästa.

Finns det något du ångrar att du sagt eller delat med dig?

– Jag minns inte allt jag har filmat och sagt, men jag tror nog inte det är något jag kommer att ångra, säger Nordström.

Drömmer om en flytt till Sverige

Veera växer och mår bra och samtidigt så har Nordström börjat drömma om ett liv utanför Kimitoön.

– Det här året har jag som mål att börja studera och flytta från ön eftersom det känns som att jag är färdig med den. Det är mycket som jag är trött på här och jag kunde tänka mig att bo i exempelvis Åbo.

Tindra Nordström
Bildtext Tindra drömmer nu om att bli närvårdare eller barnskötare, eftersom hon vill jobba med något där hon får hjälpa människor.
Bild: Arash Matin / Yle

Nordström säger också att hon och familjen, alltså hennes mamma och syskon har funderat om de alla skulle flytta till Sverige.

– Inget är ännu bestämt, men det kunde vara ett alternativ. Ensam tänker jag nog inte flytta till Sverige men till Åbo kunde jag tänka mig att flytta utan min familj och det stöd jag har här.

Tindra Nordström
Bildtext I Svenska Yles serie ”Det första året” får vi följa med Tindras och Veeras vardag, som lanseras på Yle Arenan söndagen den 29 januari.
Bild: Arash Matin / Yle

I framtiden hoppas Nordström att hon kan jobba med något där hon får lära känna människor och hjälpa samt stödja dem i deras vardag.

– Jag kanske jobbar som närvårdare eller som barnskötare? Det känns rätt för mig och något jag gärna skulle vilja utbilda mig till.