Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Valtter Virtanen knep sin bästa EM-placering – snart kan konståkningskarriären vara över för JYP:s lagläkare: ”Frun säger att det är mitt eget beslut”

Valtter Virtanen tackar publiken.
Bildtext Valtter Virtanen tackar publiken.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Konståkaren Valtter Virtanen, som är 35 år gammal, nådde på fredagen sin karriärs bästa EM-placering då han slutade på 14:e plats inför hemmapubliken.

För Valtter Virtanen blev det 129,95 poäng i friåkningen och 198,28 poäng totalt. Han låg på 18:e plats efter kortprogrammet och avancerade alltså fyra placeringar på fredagskvällen.

– Minimimålet var ett personbästa. Jag klarade av pressen och presterade två bra program, säger Virtanen till Yle.

Tidigare har Virtanen tagit en 18:e plats på EM-nivå.

Virtanen tävlar i konståknings-EM för nionde gången. Det har spekulerats i om Virtanen lägger av efter säsongen. Han säger att motivationen fortfarande finns där och att något beslut ännu inte har fattats.

– Vardagen är ibland tung. Jag kombinerar jobbet som läkare med familjelivet, konstaterar Virtanen som även har ett uppdrag som lagläkare för hockeyligaklubben JYP.

Laura Lepistö och Valtter Virtanen sitter i Yles studio.
Bildtext Laura Lepistö och Valtter Virtanen i Yles studio efter tävlingen.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Han säger att beslutet kommer att fattas på sommaren och berättar om tiden som behöver offras under en vanlig träningsdag.

– Det krävs ett par timmar träning per dag. Det tar en halv timme att åka till ishallen och en halv timme att värma upp. Sedan en timme på isen. Därefter ett par timmars vila, och sedan samma träningsupplägg på nytt. Det går inte att jobba varje dag.

– Jag har familjens stöd. Frun säger att det är mitt eget beslut. Men vill jag göra ännu göra en satsning med tanke på vad som krävs?

Adam Siao Him Fa från Frankrike vann tävlingen med klar marginal till italienaren Matteo Rizzo.

Resultat

1. Adam Siao Him Fa FRA 267,77
2. Matteo Rizzo ITA 259,92
3. Lukas Britschgi SUI 248,01

14. Valtter Virtanen FIN 198,28

Diskussion om artikeln