Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikanskt utskott ska rösta om att förbjuda Tiktok

Ett finger pekar på Tiktoks logga på en telefonskärm.
Bildtext Tiktok är populärt i synnerhet bland unga. Arkivbild.
Bild: Hayoung Jeon / EPA

USA:s representanthus utrikesutskott ska i februari rösta om den kinesiska tjänsten Tiktok. Utskottets ordförande vill ge president Joe Bidens administration möjlighet att förbjuda Tiktok helt i USA.

Utrikesutskottet i USA:s representanthus ska i februari rösta om en lag som avser att förbjuda användningen av den populära kinesiska appen Tiktok i hela USA. Utskottet bekräftade uppgifterna på fredagen.

Avsikten är att ge Vita huset en laglig väg att förbjuda tjänsten med hänvisning till oro över landets säkerhet.

– Det vi oroar oss för är att den här appen ger den kinesiska regeringen en bakdörr in i våra telefoner, sa utskottets ordförande, den republikanska parlamentarikern Michael McCaul till Bloomberg News på fredagen.

Inte första försöket att förbjuda

Det är inte första gången amerikanska politiker vänder sig mot kinesiska Tiktok.

År 2020 försökte USA:s dåvarande president Donald Trump förbjuda användare från att ladda ner Tiktok och på andra sätt i praktiken förhindra användningen av den kinesiska tjänsten, men de planerna föll efter ett antal rättstvister.

Biden-administrationen har inte drivit frågan vidare sedan sommaren 2021.

I december lanserade den republikanske senatorn Marco Rubio i stället ett lagförslag som skulle förbjuda Tiktok men också transaktioner med alla appar för sociala medier som på något sätt styrs av Kina eller Ryssland.

Lagförslaget uppges ha stöd i såväl det republikanska som demokratiska lägret, men det är oklart om stödet är tillräckligt för att kunna godkännas i senaten.

Redan förbjudet på statsägda mobiler

Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre ville inte på fredagen kommentera lagförslaget, men sa att en nationell kommitté för utländska investeringar i USA behandlar frågan.

I december godkände president Biden lagstiftning som förbjuder federalt anställda från att använda eller ladda ner Tiktok på statsägda apparater.

Mer än hälften av USA:s delstater har också förbjudit Tiktok på mobiler som ägs av delstaten.

Källa: Reuters