Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Videomaterial av grovt polisvåld orsakar demonstrationer runt om i USA

Uppdaterad 28.01.2023 10:16.
Tre poliser använder våld mot Tyre Nichols i Memphis, USA.
Bildtext Efter att Tyre Nichols först lyckats fly poliserna hann de fatt honom och orsakade honom skador som han senare dog av.
Bild: Reuters

President Biden är orolig att protesterna ska gå ur styr. Folk i hela landet är upprörda över misshandeln som ledde till Tyre Nichols död.

Staden Memphis i delstaten Tennessee publicerade på fredagen videomaterial som visar när en grupp poliser brukar våld mot 29-åriga Tyre Nichols den 7 januari. Till exempel nyhetskanalen CNN och tidningen The Guardian har publicerat delar av videomaterialet.

Videomaterialet på sammanlagt över en timme visar hur poliserna först stannar den unga mannen och river ur honom ur bilen för att han enligt dem har äventyrat trafiksäkerheten. De brottar aggressivt ner honom på marken. Nichols lyckas lösgöra sig och försöker fly situationen men poliser får fast honom och våldet börjar igen.

På videorna hör man hur Nichols ropar på sin mamma och ber poliserna att sluta. Man ser bland annat hur två polismän håller ner Nichols medan andra sparkar och slår honom med en batong.

Nichols dog tre dagar efter misshandeln som en följd av skadorna.

Poliser anfaller en 29-åring i Memphis.
Bildtext När poliserna river ur Nichols ur bilen ber han dem att inte vara så hårdhänta och säger att han inte har gjort något.
Bild: Reuters

Protester runt om i landet

Det brutala våldet mot 29-åringen för tankarna till polisvåldet mot George Floyd år 2020, som gav upphov i omfattande demonstrationer.

Också nu har folkmassor samlats till demonstrationer i Memphis och andra städer i USA, bland annat New York.

Demonstrationerna befaras bli våldsamma och president Joe Biden har vädjat till folket om att demonstrationerna ska hållas lugna. Han har uttryckt att videomaterialet har gjort honom själv djupt upprörd och att det är förståeligt att de väcker ilska.

Tyre Nichols var svart och poliserna var också svarta.

Fem poliser har åtalats för andra gradens mord, vilket i Finland motsvarar dråp.

Demonstrationer mot polisbrutalitet i Washington DC.
Bildtext Bland annat i Washington DC upprördes många av videomaterialet och samlades till demonstration.
Bild: Bryan Olin Dozier/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Källor: AFP, Reuters, BBC, The Guardian

Artikeln har uppdaterats med skärmdumpar från videomaterialet.