Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Göran Östberg lärde oss om cirkulär ekonomi – nu förbereder han pensionärsliv

Göran Östberg vid Minimossen i Vasa.
Bild: Yle / Pia Lagus

Pensionärslivet hägrar för Göran Östberg. Han säger att cirkulär ekonomi har varit det mest intressanta han har jobbat med under sin yrkeskarriär.

- När folk för sex år sedan frågade vad jag jobbar med och jag svarade cirkulär ekonomi så blev det tyst, för ingen visste vad det betydde, säger Göran Östberg.

Han blev då projektledare inom cirkulär ekonomi vid Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. Det blev hans uppgift att introducera begreppet i både företagsvärlden och övriga samhället.

- Vi använder alldeles för mycket resurser och vi ska bli bättre på att använda dem, säger Östberg.

Här lyfter han fram återbruksgallerian Minimossen i Vasa. Östberg var med och startade upp den tillsammans med Stormossen. Han brukar besöka gallerian både för att fynda och cirkulera sådant han inte längre behöver.

- Minimossen är ett utmärkt exempel på cirkulär ekonomi. Här finns fina produkter som får ett andra och kanske t.o.m tredje liv.

- Vi jobbar mycket med företagen och där finns fortfarande mycket att göra, t.ex inom råmaterialanvändningen. Vi behöver komma bort från slit och släng och istället tillverka produkter som är slitstarka, kan repareras och slutligen också återanvändas.

Göran Östberg vid Minimossen i Vasa.
Bild: Yle / Pia Lagus

Omställning ett måste

Men visst har vi kommit en bit på väg i vårt hållbarhetstänk.

- Konsumenterna, i synnerhet de unga, trycker på jättemycket. Här gäller det nog för företagen att hänga med.

- Många företag menar att de inte kan gå in för en omställning, men det är nog ett måste. Det handlar om att vinna eller försvinna från marknaden.

Också i ekonomiskt kärva tider måste det finnas utrymme för hållbarheten.

- Det som är bra för plånboken är också bra för miljön, brukar vi säga. Vi måste spara pengar, i synnerhet nu, säger Östberg.

Arbetet med cirkulär ekonomi är bara i början.

- Det finns mycket utvecklingsmöjligheter, med t.ex produkt- och materialåtervinning. Det finns ännu inte tillräcklig marknad för att rengöra och återanvända material så där kommer vi att se utveckling.

- Det här har nog varit det mest intressanta jobb jag haft under hela min fyrtioåriga arbetskarriär.

Göran Östberg vid Minimossen i Vasa.
Bild: Yle / Pia Lagus

Pensionärslivet hägrar

För Göran Östberg väntar från 1 april en ny sorts tillvaro, den som pensionär. Uppdragen som ordförande för Korsnäs Företagare och styrelsemedlem i Kustösterbottens företagarförening kommer han att ha kvar. Så han kommer inte att gå sysslolös.

- Sen har vi ju barnbarn och ett företag där vi förädlar havtornsprodukter tillsammans med frun. Jag är också involverad i ett caféföretag vid Korsnäs Gruvcenter.

Sedan en tid tillbaka ägnar han sig åt det som kallas downshifting, genom att flytta till lägenhet och sätta det för två personer alltför stora huset till försäljning.

- Det är hälsosamnt att flytta till mindre så får man städa upp och se vad man verkligen behöver. Samtidgt är det ganska utmanande att göra sig av med bra saker.

- Men när det blir ett litet dammlager på klädhängarna i skåpet är det dags att cirkulera de plaggen, säger Göran Östberg.