Pekka Haavisto: ”Nästa möjlighet att gå med i Nato kan vara efter turkiska valet och före Natos toppmöte i juli”
Trepartsförhandlingarna mellan Sverige, Finland och Turkiet är avbrutna men utrikesministrarna håller ändå kontakt.
Det var efter Koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm som Turkiet lade trepartsförhandlingarna med Sverige och Finland på is. Utrikesminister Pekka Haavisto säger att Finland ändå har en fullt fungerande relation till Turkiet.
– Jag har tät kontakt med utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu, säger Haavisto.
Haavisto gästade Morgonettan hos Yle på lördag och intervjuades av Svenska Yle efter det.
För tillfället finns det inte några uppgifter om när trepartsförhandlingarna kan återupptas.
– Före det turkiska valet i mitten av maj är det ganska lite som händer, bedömer Haavisto, och säger det är viktigt att kommunikationen fortsätter, både med Turkiet och med andra Natoländer.
– Natos dörrar är fortfarande öppna men det tar lite mer tid nu. Och det är viktigt att vi fortfarande går tillsammans med Sverige och koordinerar arbetet tätt med Sverige.
Nato har en öppna dörrar-politik och Finland uppfyller alla kriterier för att bli medlem. Är det helt uteslutet att Finland skulle bli godkänd medlem före Sverige?
– I den här situationen då man har ett samarbete mellan Turkiet, Sverige och Finland tror jag det bästa är att vi fortsätter samarbetet när det är möjligt. Nästa möjlighet att gå med i Nato kan vara efter turkiska valet och före Natos toppmöte i Vilnius i juli. Jag tror vi bara måste vänta.
Betonar Sveriges och Finlands goda samarbete
I tisdags orsakade Haavisto stora rubriker i Finland men särskilt i Sverige när han lät förstå att Finland kan bli tvunget att överväga ett Natomedlemskap utan Sverige. Senare samma dag underströk Haavisto på en presskonferens att Finland fortsättningsvis strävar efter att gå med i Nato tillsammans med Sverige, och att det också är Natos tydliga önskan.
Experter svarar: I de här fallen skulle Finland gå med i Nato utan Sverige
”Bättre för säkerheten än att båda länderna står utanför.”
Också i lördagsintervjun för Yle betonar Haavisto att Nato ser Finland och Sverige som en enhet. Länderna har en lång tradition av försvarssamarbete och samarbetet har stärkts av den gemensamma Natoprocessen hittills.
– I ett möjligt krisläge på Östersjön är Sverige vår närmaste partner också på grund av geografin. När det gäller Natos försvarsplanering har Sverige en väldigt viktig roll för områdets säkerhet.