Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Hur många mål gör Mikko Rantanen mot formsvaga Blues? Båda lagen ”måste” vinna matchen om slutspel ska bli verklighet

Uppdaterad 28.01.2023 22:18.
Colorado - St. Louis (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Efter sex raka segrar förlorade Colorado sin förra match mot usla Anaheim. St. Louis Blues har i sin tur tagit stryk tre matcher i följd och börjar vara desperata. Kvällens match är stor för båda lagen.

Colorado Avalanche – St. Louis Blues

Klockan 22.00, TV2 och Arenan

Kommentator: Anders Nordenswan

Colorado - St. Louis (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Förra våren var St. Louis det enda laget som under Colorados väg mot finalen tidvis lyckades få de kommande mästarna i gungning. Den här säsongen har inte hittills gått som planerat för någotdera laget.

Avalanche har i alla fall efter årsskiftet hittat formen och hade innan den snöpliga förlusten mot Anaheim radat upp en segersvit på sex matcher. Ankplumpen i protokollet såg ändå ut att bero på nonchalans i tredje perioden och tåget är på väg mot slutspel.

St. Louis Blues håller däremot precis nu på att tappa kontakten till en wild card-plats.

Gapet är uppe i åtta poäng. Till Colorado, som efter förra nattens omgång slirade ner under sträcket, är differensen sex poäng.

Det är mer än en tvåpoängsmatch för båda lagen.

Tre finländare i rinken

Colorados poängetta Mikko Rantanen, nätade två gånger mot Ducks och är nu uppe i 34 mål. 27 av dem har han skjutit när båda lagen haft lika många spelare på isen – med det är han etta i NHL. Till exempel Connor McDavid har gjort fyra mål färre med jämnt antal spelare.

Magiska 50 burar har ingen finländare gjort sedan Teemu Selänne 1997–1998, men nu är det dags. Rantanen når 50 utan långvariga skador och ”Moose” blir dessutom första finländare efter ”The Finnish Flash” att överskrida 100 poäng – innan kvällens match är saldot 60.

Hur många mål och poäng för nummer 96 blir det mot Blues?

Colorados andra finländare, de stora målens man, Artturi Lehkonen är även han på väg mot NHL-karriärens mest produktiva säsong. Lehkonen stortrivs i Colorado och coachen Jared Bednar trivs minst lika bra med att ha ”Lehky” i laget.

Lehkonen börjar så småningom att påminna om Jere Lehtinen. Det vill säga att alltid när laget behöver någon som om garanterat presterar över hela rinken får Artturi räkna med istid.

I Blues gör fysiskt stora och starka backen Niko Mikkola en stabil säsong i ett svagt lag. Mikkola är en av endast fem spelare i Blues med positivt +/- och spelar i snitt en bit över 16 minuter, oftast i andra eller tredje paret.

Artturi Lehkonen tar emot lagkamraternas hyllningar.
Bildtext Artturi Lehkonen.
Bild: Ron Chenoy-USA TODAY Sports

Håll ögonen på: världens bästa back

Niko Mikkola i alla ära, men den backen som åskådaren ska ha koll på är Colorados stjärna, Cale Makar. Den regerande Norris- och Conn Smythe-vinnaren gjorde comeback mot Anaheim efter ett några matchers skadeuppehåll och lär vara taggad.

Makar har så många olika sidor i sitt spel att det verkligen är värt att hålla utkik efter nummer 8. En av de få spelarna som kan avgöra en match på egen hand när han beslutar sig för att göra det.

Kommentatorns tips: Blues kämpar men får ge sig

St. Louis hör till de lagen som i princip vet hur man ska göra livet svårt för Colorado. När dessutom Avalanche fortfarande saknar långtidsskadade Gabriel Landeskog och en trovärdig andra center, kunde det vara chans för Blues att börja gräva sig ur gropen.

Colorado har ändå under de senaste två veckorna igen börjat se ut som laget med Stanley Cup-bucklan att försvara. Förlusten mot Ducks gjorde MacKinnon, Rantanen, Makar, Lehkonen & consortes uppretade – och det får Blues betala för. 6–3 till ”Avs”.

Diskussion om artikeln