Frågetecken kring Wagnersoldaten som sökte asyl i Norge – Aftenposten hittar många hål i historien

Andrej Medvedev greps intill ryska gränsen i Nordnorge den 13 januari. Han har ansökt om asyl och sagt att han kan avslöja krigsförbrytelser i Wagnergruppen. Men hur mycket av hans berättelse stämmer?
Norska Aftenposten har grävt i fallet med den ryske avhopparen Andrej Medvedev, som har uppgett sig vara redo att vittna mot den ryska legosoldatgruppen Wagner.
En av dem Aftenposten har talat med är den oberoende ryska journalisten och människorättskämpen Olga Romanova och det finns mycket hon är tveksam till i Medvedevs berättelse.
Han kan absolut ha rekryterats till Wagner. Men han kan inte ha varit befäl
Flykthistorien osannolik
Flykten till Nordnorge tror Olga Romanova inte på.
– Historien om Medvedevs flykt över tunn is medan kulorna flyger runt honom är i sig själv för otrolig för mig.
Aftenposten redogör för Andrej Medvedevs berättelse om flykten från Ryssland till norra Norge.
Medvedev ska ha varit tvungen att forcera taggtråd, ta sig genom ett litet skogsområde på rysk sida och när han skulle ta sig över en flod upptäcktes han av ryska gränsvakter. Han ska då ha fått hundar efter sig och kulorna viner runt öronen. Han slänger telefonen i skogen och springer till ett hus på den norska sidan om gränsen.

Wagnergruppen – så krigar Putins grymma skuggarmé
Tidigare gränsbevakare tvivlar
Men Aftenposten har talat med flera lokala källor och de är alla skeptiska, eftersom området är väl bevakat.
Rolf Randa är tidigare officer vid den norska gränsvakten och bor i området. Han säger till Aftenposten att man behöver ha ett skilt dokument för att överhuvudtaget komma in i den ryska gränszonen. Det finns flera stängsel och den första kontrollen ligger hela 40 kilometer från gränsen. Det sista stängslet är kring tre meter högt, med taggtråd både upptill och på båda sidorna. Ett sandhinder finns på plats för att avslöja spår och ett signalsystem varnar om någon rör i staketet.
Enligt Tom Røseth, underrättelseexpert och huvudlärare vid Stabsskolen vid norska Forsvarets høgskole, säger ändå att det inte är helt omöjligt att ta sig över gränsen.
– Det hjälper om han är en vältränad soldat, säger Røseth till Aftenposten.
– Han måste ha fått hjälp på den ryska sidan, och det säger han också själv. Det kan ha gett honom det försprång han behövde för att ta sig över.
Norska medier: Legosoldat ur Wagnergruppen har ansökt om asyl i Norge
Mannen greps i fredags nära gränsen i Nordnorge.
Viktigare vittne som befäl
Efter att Medvedev tog sig över gränsen – hur han än gjorde det – ansökte han om asyl och uppgav att han är redo att vittna om Wagnergruppen.
Han uppger sig ha skrivit på ett avtal med legotruppen Wagner på cirka fyra månader förra året. Han ska ha haft 10-15 soldater under sitt kommando.
Karen Philippa Larsen vid Danish institute for international studies i Köpenhamn är expert på Wagnergruppen. Hon säger till norska VG att Medvedevs ledarställning är viktig för hans vittnesmål.
– När man har en ansvarspost så får man en annan insyn i hur gruppen fungerar. Jag skulle säga att han potentiellt kan vara ett värdefullt vittne, säger Larsen till VG.
Knappast befäl
Andrej Medvedevs enhet ska ha lidit stora förluster i vid Bachmut i Donetskregionen i östra Ukraina.
Men journalisten och aktivisten Olga Romanova säger till Aftenposten att hon betvivlar att Medvedev överhuvudtaget har varit i krig. I synnerhet betvivlar hon att Medvedev skulle ha haft något slags befälsposition i Wagner.
– Han kan absolut ha rekryterats till Wagner. Men han kan inte ha varit befäl. Han har varken stridserfarenhet eller auktoritet, i synnerhet inte bland de andra fångarna, säger Romanova.
– Om han var där så var han bara en vanlig soldat.
Han måste ha fått hjälp på den ryska sidan
― underrättelseexpert om flykten till Norge
År 2008 grundade Olga Romanova en organisation som hjälper ryska fångar och deras familjer. Den organisationen kom i kontakt med Medvedev redan i juli 2020, efter att han år 2015 och 2017 ska ha dömts till fängelsestraff för stöld.
Före det hade Medvedev, som uppges ha vuxit upp på ett barnhem i Tomsk i Sibirien, gjort sin militärtjänst i en luftanfallsstyrka i Uljanovsk, i vad som av Aftenposten beskrivs som en rysk elitavdelning.
Wagnergruppen har börjat hemförlova soldater som rekryterades från ryska fängelser i somras
Wagnergruppen har offrat tusentals egna män på slagfältet.
Spekulationer förekommer
Andrej Medvedev är varken den första eller den sista soldaten som har flytt Ryssland.
– När någon kommer från Ryssland på det här sättet så ska man alltid vara skeptisk. I synnerhet när det finns oklarheter kring historien. Man ska behandla avhoppare med skepsis för att avslöja om de är dubbelagenter eller en del av en vilseledningsstrategi. Han har också sannolikt ett eget intresse av att göra sig så viktig som möjligt för att få ett så långt uppehållstillstånd som möjligt, säger underrättelseexperten Tom Røseth till Aftenposten.
Niklas Møller Rendboe, projektforskare vid danska Forsvarsakademiet, har specialiserat sig på ryska militärföretag, bland dem Wagnergruppen.
Han säger till danska Berlingske att det inom vissa kretsar spekuleras om en koppling mellan Medvedevs flykt och legotruppens grundare, oligarken Jevgenij Prigozjin.
– Det förekommer utbredda spekulationer i Wagner-sympatiserande kretsar om att Medvedevs flykt kanske var avsiktlig. Att det var [president Vladimir] Putin eller Putins allierade som ville att Medvedev skulle gå fri så att det kunde försvaga Jevgenij Prigozjin position.
Källor: Aftenposten, VG, Berlingske
WP: Rysk insiderkritik mot militärledningen – Wagnergruppens grundare Prigozjin kom ut ur skuggorna
Jevgenij Prigozjin, den ryska magnaten bakom legosoldatgruppen Wagner, har personligen informerat president Putin om att de militära ledarna missköter kriget, rapporterar amerikanska tjänstemän för The Washington Post.