Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Egyptologiskt jättefynd i Sakkara – orörda gravar och en gyllene mumie

En grupp män arbetar vid en utgrävning i närheten av trappstegspyramiden i Sakkara.
Bildtext Sakkara finns på Unescos världsarvslista som en del av det historiskt värdefulla området Memfis. Gravstaden användes för begravningar i över 3 000 år.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Arkeologer har hittat en mumie täckt med bladguld i en sarkofag som inte har öppnats på 4 300 år i gravstaden Sakkara i Egypten. Mer skatter är att vänta när utgrävningarna fortsätter.

Statyer av egyptiska präster, tjänstemän och tjänare – och en exceptionellt välbevarad sarkofag som är 4 300 år gammal. Allt det finns bland de färska fynden i gravstaden Sakkara söder om pyramiderna i Giza.

Egyptologen Zahi Hawass, tidigare antikvitetsminister i Egypten, tillkännagav upptäckten som härstammar från Gamla riket, alltså före 2 300 f.Kr., tidigare i veckan.

– När vi undersökte sarkofagen så kunde vi konstatera att den var helt förseglad med murbruk, precis som de gamla egyptierna hade lämnat den för 4 300 år sedan, säger Hawass om ett av fynden.

– När vi lyfte på locket hittade vi en mumie av en man som var täckt med bladguld.

Enligt Hawass kan det vara den äldsta och mest kompletta mumien som har hittats i Egypten till dags dato. Mannen som inte var farao men som fick en gyllene begravning hette Hekashepes, visar inskriptioner.

En man tittar in i en gravkammare med egyptiska bilder på väggarna. I sin hand håller mannen en mobiltelefon och lyser upp bilderna på en vägg.
Bildtext Illustrationerna på väggarna har klarat sig när de har fått vara orörda så länge.
Bild: Lehtikuva

Fyra gravar

Men Hekashepes mumie var inte den enda som hittades i de senaste utgrävningarna. Den sarkofagen fanns i ett 15 meter djupt schakt.

Tidigare hade man hittat flera andra gravar.

Den största av mumierna tillhörde en man vid namn Khnumdjedef som var präst och inspektör i det fornegyptiska samhället. Han tjänade Unas, den siste faraon i Egyptens femte dynasti.

Meri hette en annan man som fick sin grav i Sakkara. Han var en högt uppsatt tjänsteman med titeln ”hemlighetshållare” som innebar att han skötte vissa religiösa ceremonier.

Den tredje graven tillhörde en man som hette Fetek. Han var domare och skriftställare och i hans grav uppdagades en samling statyer, uppger Mostafa Waziri, generalsekreterare för Egyptens antikvitetsråd.

Den fjärde graven tillhörde en man vid namn Messi.

En monter med flera statyer. Två av statyerna utgör par där en man och en kvinna som står sida vid sida, tätt intill varandra, kvinnan i klänning och mannen i vitt höftskynke, två andra är ensamma män. Männens ben är målde i rödbrunt, på överkroppen finns färgen kvar bara på en av dem..
Bildtext Statyerna som uppdagades i Feteks grav är den största gruppen egyptiska statyer som har hittats på senare år.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Fem förseglade schakt

– När vi gjorde våra utgrävningar lämnade vi det sista lagret orört. När vi putsade bort det för två dagar sedan upptäckte vi fem nya, förseglade schakt, säger Mostafa Waziri till brittiska BBC.

Enligt Waziri förklarar det en hel del. Arkeologerna hade förundrat sig över varför de inte hittade några föremål som var förknippade med Hekashepes, mannen med den gyllene mumien.

– Det betyder att hans föremål borde finnas i de där schakten. Hans gravkammare? Den borde finnas i ett schakt.

Det innebär att arkeologerna inom kort hoppas kunna presentera mer skatter i form av föremål, statyer och möbler – allt det som egyptiska högreståndspersoner traditionellt fick med sig i graven.

Källor: BBC, The Times, AFP, Reuters, AP