Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Janna Jyrkinen fortsatte att förtrolla Esbopubliken – 15-åringen hyllas efter rekordpoäng i friprogrammet: ”Beundransvärt”

Uppdaterad 28.01.2023 19:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
Janna Jyrkinen slog till med rekordpoäng i friprogrammet! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett litet fall blev det, men i övrigt stod Finlands nya konståkningsstjärna Janna Jyrkinen för en sensationell mästerskapsdebut. 15-åringen slutade på sjunde plats med rekordpoäng inför en exalterad EM-publik i Esbo.

– Jag kände på mig att det skulle gå bra då jag såg henne åka ut på isen. Och det blev det ju!

Orden är Yle Sporten-experten Pernilla Böhlings. Slutsatsen är hon inte ensam om.

15-åriga Janna Jyrkinen stod för en enastående inmarsch på den internationella konståkningsscenen. Inför hemmapubliken i Esbo följde hon upp succén i onsdagens kortprogram med att hålla nerverna i styr i friprogrammet.

Belöningen blev en fenomenal sjundeplats och höga ljudnivåer från Esboläktarna. Poängen 116,19 är nytt rekord för Jyrkinen.

– Jag försökte lugna mig själv efter varje hopp och fokusera på nästa moment. Publikens stöd var fantastiskt, tackar publikfavoriten.

Fallet grämde

Piruetterna och stegsekvenserna fixade Jyrkinen föredömligt. Plumpen i protokollet var ett fall.

– Det var en bra insats, även om fallet grämer. Annars var helheten lyckad och jag kan vara nöjd.

– Det finns små, men viktiga, detaljer som hon får jobba på, sammanfattade Yle Sportens kommentator Marianne Nyman.

Också totalpoängen 176,96 var nytt rekord för Jyrkinen. I kommentatorsbåset regnade lovorden.

– Hon är ännu så ung att hon inte riktigt hunnit hittat sitt rörelsespråk. Men det finns en energi att verkligen göra allt till slut, och det tycker jag är beundransvärt, analyserade Nyman.

– Det var inte felfritt. Men det var mycket, mycket bra, hyllade Böhling.

Den skrällartade sjundeplatsen är välkommen för finländsk konståkning. Till nästa EM får man härmed skicka två damåkare i stället för en.

Storfavoriten föll

Kampen om EM-guldet slutade i tårar för den stora förhandsfavoriten.

Georgiskan Anastasia Gubanova trotsade förhandsoddsen i onsdags då hon nappade förstaplatsen framför storfavoriten Luna Hendrickx från Belgien. I friprogrammet pallade inte belgiskan för pressen och var ute ur segerstriden efter att ha fallit.

Gubanova tog hand om guldet med rekordpoängen 199,91. Efter Hendrickx kom ett schweiziskt överraskningsnamn, 16-åriga Kimmy Repond, på bronsplats.

– Trots att hon var säsongstvåa inför EM så hade man aldrig kunnat tro att Gubanova skulle vinna. Så överlägsen har Hendrickx varit, sa Nyman.

Konståkningens blåvita superdag fortsätter med isdansens fria dans, där Juulia Turkkila och Matthias Versluis går för medalj. Sändningen börjar klockan 18.25 på Arenan och klockan 19 på TV2.

Diskussion om artikeln